Optisport biedt personeel aan bij andere werkgevers: „Worden we beiden beter van”

Algemeen

DRONTEN - Een opmerkelijke oproep van Optisport in Dronten: het bedrijf biedt de 25 personeelsleden aan bij andere werkgevers. Optisport exploiteert namens de gemeente Dronten de zwembaden en binnensportaccommodaties. De reden van de oproep is dat al die accommodaties nu al zes weken gesloten zijn: „En het einde nog niet in zicht lijkt.” Het bedrijf hoopt met deze constructie te besparen op de personeelskosten.

„Over een week of drie mogen we misschien weer wat doen”, zegt locatiemanager Wido Ekkel in een toelichting, „Op dit moment liggen de zwemlessen en alle activiteiten stil. Dat betekent dat wij onze medewerkers geen werk kunnen aanbieden volgens de normale uren. Dat werk is er gewoon niet.”

Anderen helpen

Binnenspeeltuin Avontura staat sinds oktober op eigen benen. Optisport heeft sindsdien in de gemeente Dronten nog 25 medewerkers. Daarbij gaat het voor een groot deel om fulltimers. In de zwembaden en de sportzalen kunnen zij nog wat schoonmaken of voorbereiden, maar een deel zit ook thuis. Volgens Ekkel steken die mensen graag de handen uit de mouwen: „Als we ze kunnen inzetten, zodat we anderen daarmee kunnen helpen, dan willen wij dat gráág doen!”

De locatiemanager vertelt dat de oproep zowel een sociaal als een economisch doel heeft: „Want we bevinden ons in zwaar weer. De inkomsten liggen grotendeels stil. Dus als er een constructie met een andere partij is waarbij wij wat personeelskosten kunnen besparen, dan profiteren we daar allebei van. Daar worden we beiden beter van.”

Logistiek of schoonmaak

Wido Ekkel denkt aan functies in de logistiek of in de schoonmaak bij bijvoorbeeld scholen of bedrijven: „Wij zijn op zoek naar bedrijven en instellingen, die in deze tijden juist zitten te springen om extra mensen.”

„Wij hebben medewerkers die ervaring hebben met gastgerichtheid, het werken met kinderen en volwassenen, bijvoorbeeld tijdens het lesgeven, maar ook facilitaire medewerkers. Noodopvang bij scholen is een mogelijkheid. Er lopen bij ons flink wat zweminstructeurs rond, die al zes weken geen kinderen hebben gezien. Die zouden het hartstikke leuk vinden om weer aan de gang te gaan.”

Hoofd boven water

Houdt Optisport nog wel het hoofd boven water? De locatiemanager legt uit dat Dronten slechts een klein onderdeel is van de landelijke Optisport-organisatie met 85 locaties. „Het is afwachten in hoeverre we voor alle compensatieregelingen in aanmerking komen. Dat wordt landelijk opgepakt, dus daar kan ik vanuit Dronten weinig over zeggen.”

Wel is het duidelijk dat het niet makkelijk is, nu alle 85 locaties stil liggen. „Dat we het zwaar hebben, spreekt voor zich” bevestigt Wido Ekkel, „Ik hoop dat we het volhouden!”

Video