Horeca
Horeca Elias Shariff Falla Mardini

Toename van aantal WW-uitkeringen vooral bij dienstverlenende beroepen

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen is in de maand december in de gemeente Dronten toegenomen van 623 naar 638. Die stijging met 2,4% is groter dan provinciaal (1,6%), maar kleiner dan landelijk (3,4%). Ten opzichte van een jaar geleden is er een toename met 26,1%. Dat ligt onder het landelijke en provinciale percentage.

Het UWV schrijft voor Flevoland over een ‘groter dan gemiddeltoename van het aantal WW-uitkeringen’ in december. Deze komt vooral voor rekening van de sector dienstverlenende beroepen, waartoe bijvoorbeeld horeca en uitzendbureaus behoren: „Het aantal personen met een WW-uitkering dat uit deze sector afkomstig is, steeg in een jaar bijna met 50%.”

Persbericht UWV:

Het aantal toegekende WW-uitkeringen in Flevoland is in december weer iets toegenomen ten opzichte van de vorige maand. In Flevoland telde UWV in december 8.256 WW-uitkeringen. Dit is een stijging van 1,6% ten opzichte van november. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen ook licht.

Licht schommelen

Na een lichte stijging in oktober en een evenzo grote daling in november is er in december weer sprake van een lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen in Flevoland. Eind december 2020 verstrekte UWV hier in totaal 8.256 WW-uitkeringen. Dat waren er 132 meer dan een maand eerder.

Net zoals in de voorgaande maanden blijft het aantal WW-uitkeringen rond hetzelfde punt hangen. Landelijk steeg het aantal verstrekte WW-uitkeringen ook licht. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Flevoland met 2.021, ofwel 32,4%. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar 27,8%.

De grootste toename van het aantal WW-uitkeringen zat met een stijging van 10% deze maand in de sector horeca en catering (+66 uitkeringen). De toename van het aantal WW-uitkeringen in de landbouw, groenvoorziening en visserij was procentueel weliswaar hoger (+20%) maar hier ging het om een stijging met 11 WW-uitkeringen.

Ook in de vervoer en logistiek steeg het aantal WW-uitkeringen, en wel met 7,7% (+36). Tot slot valt de stijging van het aantal WW-uitkeringen in de voeding- en genotmiddelenindustrie op. In totaal 23 nieuwe uitkeringen zorgden voor een toename met 12,3%.

Dalingen zijn zichtbaar in sectoren als onderwijs (-9,9%), bank- en verzekeringswezen (-4,4%) en de overige commerciële dienstverlening (-2%). Vanwege de relatief kleine omvang van met name de eerste twee sectoren, ging het hier in absolute aantallen echter vaak om kleine aantallen.

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef wederom gelijk op 3,6%. Hiermee lag dit percentage ook in december boven het landelijk gemiddelde, dat licht steeg naar 3,1%.

Sterke regionale verschillen

De procentuele toename van het aantal WW-uitkeringen was in het afgelopen jaar erg verschillend per arbeidsmarktregio. De toename was met +56% in de regio Groot Amsterdam het grootst en in de regio Zwolle met +13% het kleinst.

In Flevoland was de toename iets meer dan 32%. Dat is iets lager dan de westelijk gelegen regio’s en Gooi en Vechtstreek, maar een stuk hoger dan de nabijgelegen arbeidsmarktregio Zwolle.

De forse stijging van het aantal WW-uitkeringen heeft uiteraard te maken met de economische crisis als gevolg van het uitbreken van het coronavirus aan het begin van vorig jaar. De WW-uitkeringen namen tijdens de eerste besmettingsgolf sterker toe dan tijdens de tweede golf. De steunmaatregelen van de overheid hebben hierbij wel een beperkend effect gehad op de groei van de werkloosheid.

Dat de verschillen zo groot zijn kan voor een belangrijk deel worden verklaard uit de samenstelling van de regionale werkgelegenheid. Regio’s met veel banen in de uitzendbranche, specialistische zakelijke diensten, horeca en cultuur, sport & recreatie kenden een forsere stijging van het aantal WW-uitkeringen dan regio’s met weinig van deze banen.

De groter dan gemiddelde jaarstijging in Flevoland is voor een deel veroorzaakt door de forse toename van het aantal WW-uitkeringen in de sector dienstverlenende beroepen, waartoe bijvoorbeeld horeca en uitzendbureaus behoren. Het aantal personen met een WW-uitkering dat uit deze sector afkomstig is, steeg in een jaar bijna met 50%.