Containers op adresniveau registreren.
Containers op adresniveau registreren. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Gemeente kan straks precies zien wie de ondergrondse afvalcontainers opent

Gemeente

DRONTEN - Als de vuilnisophalers in Dronten een groencontainer zien met veel plastic, dan weten ze niet van wie zo’n container is. Als een ondergrondse restafvalcontainer gebruikt wordt voor bedrijfsafval, heeft de gemeente geen idee wie er allemaal iets in de container hebben gegooid. B en W denken erover om dat te veranderen. Zij overwegen de afvalpassen en minicontainers op adresniveau te registreren.

De gemeenteraad gaat de komende zomer een nieuw afvalbeleid vaststellen. Daarvoor hebben B en W het oor te luister gelegd bij de bevolking. Dat is gebeurd via een enquête en een klankbordgroep. Het heeft geleid tot enkele voorlopige ideeën, die nu aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Eén van de opties is het registreren van de rolcontainers en afvalpassen. We spreken erover met wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie).

De gemeente Dronten heeft altijd gezegd dat klepopeningen anoniem zijn. Waarom overwegen jullie dat nu te veranderen?
Roelof Siepel: „Het gaat niet alleen om de ondergrondse containers, maar ook om de registratie van minicontainers. Laat ik een voorbeeld noemen waarom we dat willen. Als je nu een PMD-container aan de straat zet en er blijkt bij controle een heleboel vervuiling in te zitten, dan krijg je een label aan je container met de mededeling dat we ‘m niet konden legen. Er zijn inwoners die het een paar maanden later nog een keer proberen. Als we de containers registreren, hebben wij straks een herinnering van: bij die container moeten we opletten.”

Het gaat dus om handhaving?
„Niet alleen om handhaving, je kunt ook aan extra service denken. Dat zit nu nog niet in het voorstel, maar je zou bijvoorbeeld huishoudens die daar behoefte aan hebben een tweede container voor GFT kunnen aanbieden. Dan betaal je een paar tientjes meer en kun je twee containers krijgen.”

Toch wordt handhaving voor oneigenlijk gebruik van de ondergrondse restafvalcontainers nadrukkelijk in jullie plannen genoemd.
„Dat klopt. Wij weten op dit moment niet wie bijvoorbeeld ook zijn bedrijfsafval in de ondergrondse container stort. Wil je in de toekomst dat soort dingen als uiterste middel toch gaan reguleren of handhaven, dan moet je wel die mogelijkheid hebben. Om dat voor te bereiden is de registratie van de afvalpas nu als richting opgenomen.”

Dus een buurtbewoner belt de gemeente en zegt: er stopt hier vrijdagmiddag om half vijf een bedrijfsbusje en die opent de klep vijf keer. Dan kunnen jullie straks - als de gemeenteraad hierin meegaat - nagaan wie daar vrijdagmiddag om half vijf is geweest?
„Ja. Maar dat wil nog niet zeggen dat wij daar wat mee kunnen. Want we kunnen alleen optreden als er een grond is om op te treden. Dat zou betekenen dat het verboden zou moeten zijn om vijf keer achter elkaar die klep te openen. En dat is in Dronten niet verboden.”

Wat kun je dan met de registratie van de afvalpassen?
„Je kunt bijvoorbeeld in de toekomst zeggen: het lijkt ons reëel dat mensen maximaal twee keer per dag afval naar de container brengen. Dus je mag ‘m maximaal twee keer per dag openen. Daarmee ontmoedig je degene die vijf keer achter elkaar op vrijdagmiddag zijn bedrijfsafval wil storten.”

Wat als die buurtbewoner zegt: hij gooit er blikken verf in. Als de gemeente dan in die container blikken verf vindt, weten jullie toch wie het gedaan heeft?
„Ja, maar dan ligt de bewijslast nog steeds bij de gemeente. Wij moeten dan aantonen dat die blikken verf door die betrokkene zijn gestort. En dat kan je alleen maar aantonen met een constatering.”

Zijn er bewoners die de gemeente bellen met dit soort klachten over oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers?
„Dat soort telefoontjes krijgen we regelmatig. Als het op vaste tijden gebeurt, kun je overwegen om te controleren of je iemand kunt betrappen. Maar het is behoorlijk ingewikkeld. Je kunt pas optreden op het moment dat je het ziet gebeuren.”

Samengevat: handhaving is niet de belangrijkste reden om de klepopeningen en het gebruik van rolcontainers te registreren?
„Natuurlijk gaat het ook om handhaving, maar het gaat vooral om gedrag, om bewustwording. Handhaving is als sluitstuk in de plannen opgenomen. De basis om te kunnen optreden tegen notoire overtreders moet op orde zijn. Maar we willen die registratie in de eerste plaats om te kijken of je extra service kunt verlenen. Bijvoorbeeld door mensen een tweede container voor GFT aan te bieden.”