Paslezer op ondergrondse restafvalcontainer.
Paslezer op ondergrondse restafvalcontainer. ©maartenheijenk.nl

Gemeente overweegt anonimiteit afvalpasjes op te heffen om misbruik te voorkomen

Gemeente

DRONTEN - De afvalpasjes van de gemeente Dronten doen uitsluitend dienst als ‘sleutels’ om anoniem de ondergrondse container te openen. B en W vragen nu aan de gemeenteraad of die anonimiteit gehandhaafd moet blijven. Door de gegevens van de gebruikers te registreren denkt het gemeentebestuur misbruik te kunnen voorkomen. Bovendien kan zo misschien een systeem van betalen per klepopening worden ingevoerd.

‘Afvalwethouder’ Roelof Siepel wil het komende half jaar in overleg met de inwoners en de gemeenteraad een nieuw beleidsplan opstellen. Hij wil onder andere horen of de anonimiteit van de afvalpasjes nog steeds een belangrijk uitgangspunt is voor de raad.

Zijn eigen standpunt geeft de wethouder niet prijs: „Want wij willen er juist een gesprek over hebben met de gemeenteraad en onze inwoners.” Zijn doelstelling is wel duidelijk: „Zo laag mogelijke kosten en zoveel mogelijk bijdragen aan de milieudoelstellingen. Maar dat kan alleen als er draagvlak is.”

Misbruik

De anonieme afvalpasjes brengen volgens de wethouder beperkingen met zich mee. Zo kan de gemeente op dit moment niet zien hoe vaak iemand een ondergrondse container opent. Hier kan misbruik van worden gemaakt.

Een voorbeeld: een ondernemer die de container keer op keer opent voor zijn bedrijfsafval, kan ongestoord z’n gang gaan. „De herkomst van de stortingen is niet te herleiden”, schrijft Siepel aan de gemeenteraad, „Er kan dus ook niet gehandhaafd worden bij vermoeden van misbruik.”

Financiële prikkel

Als de anonimiteit wordt opgeheven, kan de gemeente een systeem invoeren van meer betalen bij meer restafval. Ook die financiële prikkel wil de wethouder met komende half jaar bespreken met de gemeenteraad en met inwoners.

„Wat is uw visie ten aanzien van een andere kostenverdeling waarbij inwoners betalen naar rato van de hoeveelheid afval dat zij aanbieden?”, vragen B en W aan de raad.