Sjaan Bruil, Wil Alberts en Jelle Dekker (v.l.n.r.) bij de eerste paal.
Sjaan Bruil, Wil Alberts en Jelle Dekker (v.l.n.r.) bij de eerste paal. eigen foto

Eerste paal nieuwe gebouwen dierenweide: „Een prachtig plan, eerlijk is eerlijk”

Algemeen

DRONTEN -  Sjaan Bruil-Hengeveld, Wil Alberts-Postema en Jelle Dekker sloegen woensdag de eerste paal voor de dierenweide, de jeu-de-boulesbaan en het minigolfterrein in het centrum van Dronten. Zij deden dat namens alle vrijwilligers die het recreatiepark runnen.

Met het slaan van de eerste paal hoopt het park een zware periode af te sluiten. Vrijwilligers hebben hele moeilijke tijden achter de rug met ziekte en overlijdens. Sjaan, Wil en Jelle verloren alle drie hun partners.

Vijftig jaar

Het dierenpark in Dronten bestaat bijna vijftig jaar. Op het terrein staan een stal met kippenhokken en volières en een gebouwtje voor de jeu de boules en minigolf. Jelle Dekker is de beheerder van het geheel. Hij heeft in de loop der jaren een hele club vrijwilligers om zich heen vergaard.

„De gebouwen staan er al vanaf bijna het begin en zijn hard aan vervanging toe”, weet Aart Lijs, die samen met Barend Jan Kroese het bestuur vormt van stichting Recreatiepark Dronten. Daarom kwam het de stichting helemaal niet zo slecht uit, toen de gemeente enkele jaren geleden besloot om 1.200 vierkante meter ‘in te pikken’ voor de bouw van appartementencomplex Parkzicht. Afgesproken werd dat het geld van de grondverkoop gebruikt zou worden voor de herinrichting van het park.

Onderhandelingen

Die nieuwbouwplannen worden nu eindelijk gerealiseerd. Voorafgaand daaraan heeft het stichtingsbestuur lang onderhandeld met de gemeente. De eerste tekeningen waren volgens de gemeente te ambitieus. Dat kwam vooral doordat de de gemeente de opbrengst van de grondverkoop verminderde met nogal wat kosten.

Toch is Aart Lijs tevreden over het uiteindelijke resultaat: „Het is een prachtig plan, eerlijk is eerlijk. Wij zijn er als bestuur heel blij mee en ik denk dat de vrijwilligers er ook blij mee zijn.”

De nieuwbouw komt op een terrein van 30 bij 30 meter. Daarop komen twee gebouwen: aan de ene kant het dierenpark en de andere kant de jeu de boules en minigolf. Het complex wordt opgetrokken uit staal en kunststof met een houtuitstraling: „Het wordt moderne bouw, maar wel met de look and feel van de oude stallen.”

Fiets- en wandelpad

Het wordt één complex, maar beide gebouwen worden wel gescheiden door een fiets- en wandelpad van het Hanzekwartier naar het centrum. Dat pad was een eis van de gemeente Dronten en gaat diagonaal door het park. Halverwege het wandelpad komt een centraal plein.

De bedoeling is dat de bouwwerkzaamheden in juni of juli worden afgerond. Pas daarna gaan de oude opstallen weg. „Als je het nu al zou platgooien, moet je ook de dieren tijdelijk weg doen. Wij waren bang dat we dan ook vrijwilligers zouden kwijtraken”, legt Aart Lijs uit.

Dierenpark

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 10 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden