Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Àlle Drontenaren uitgenodigd voor coronatest in Hoeksteen, ’t Dok of Nijverheidsweg

Algemeen

DRONTEN - Àlle 37.000 inwoners van 12 jaar en ouder van de gemeente Dronten krijgen binnenkort een uitnodiging om zich maximaal drie keer op corona te laten testen. De testperiode duurt zes weken en de tests worden afgenomen op drie locaties: sporthallen ’t Dok, de huidige testlocatie aan de Nijverheidsweg en in De Hoeksteen in Swifterbant.

De uitnodigingen gaan per brief naar àlle huishoudens in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Die uitnodigingen worden verstuurd op 9, 11 en 13 februari. De inwoners kunnen vervolgens een afspraak maken.

Niet verplicht

Deelname aan de zogenaamde ‘PCR-test’ is niet verplicht. Iedereen is vrij om zich nul, één, twee of drie keer te laten testen. Bij de test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijn uit de neus en keel. Mensen die meedoen, krijgen binnen 24 uur de uitslag, ongeacht of deze positief of negatief is.

Burgemeester Jean Paul Gebben vertelt dat er door onder andere de gemeente, GGD en het ministerie van VWS ontzettend hard gewerkt is om het grootschalig testen te organiseren. Zo heeft de GGD 75 tot 100 extra personeelsleden aangetrokken. Daarmee is de capaciteit volgens directeur Cees Verdam van GGD Flevoland groot genoeg. Zelfs als àlle 37.000 inwoners zich drie keer willen laten testen, is dat mogelijk.

Groot draagvlak

Het grootschalig testen gebeurt op verzoek van het ministerie. Verdam constateert dat er binnen de GGD een groot draagvlak is: „We willen het doen en we willen het goed doen.”

Hermien Post van het ministerie van VWS vertelt dat het de bedoeling van de pilots is om ervaring op te doen met grootschalig testen. De resultaten moeten inzicht geven in de testbereidheid, maar ook zicht geven op het virus en de mogelijkheden om het virus aan te pakken: „Wat werkt wel en wat werkt niet?” Burgemeester Gebben voegt eraan toe dat de uitkomsten op termijn misschien ook belangrijk zijn voor andere epidemieën.

Heel gemiddeld

Dronten is niet de enige gemeente waar grootschalig wordt getest. Dat gebeurt ook in drie andere gemeentes. Al deze proeven zijn verschillend. Volgens Post is Dronten uitgekozen omdat Dronten ‘heel gemiddeld’ is: „En dat bedoel ik positief.”

Burgemeester Gebben heeft er geen probleem mee dat Dronten gezien wordt als ‘gemiddeld’: „Je bent wat je bent, het is zoals het is. Wij staan bekend als een doorsnee gemeente, waar de testbereidheid hoog is. Daar hoef je je niet voor te schamen.”

Biddinghuizen

Waarom is er wel een testlocatie in Swifterbant en niet in Biddinghuizen? „We hebben gekeken naar capaciteit, locaties die beschikbaar zijn en mogelijkheden om op te schalen”, antwoordt projectleider Jeroen Verburg, „Zo zijn we op deze drie locaties uitgekomen.”

Grootschalig testen

Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 6 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 7 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 7 uur geleden