GGD-coronateststraat aan de Nijverheidsweg in Dronten.
GGD-coronateststraat aan de Nijverheidsweg in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Ministerie wil in 6 tot 8 weken de helft van de Drontenaren testen op corona

Algemeen

DRONTEN - De gisteravond door minister Hugo de Jonge aangekondigde Drontense proef voor het grootschalig testen op COVID-19 moet in februari van start gaan en duurt zes tot acht weken. In die periode moeten rond de 20.000 Drontenaren van 10 jaar en ouder worden getest. Dat is meer dan de helft van dat deel van de bevolking.

Momenteel test de GGD in Dronten aan de Nijverheidsweg. Een locatie voor deze proef is nog niet bekend. „We zoeken een locatie ergens in Dronten, te vergelijken met de testlocatie die er nu ook is en met eenzelfde soort bezetting”, zegt Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland.

Thuis testen

De GGD kijkt nog naar mogelijkheden om mensen, die niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, thuis te testen. „En als er onvoldoende mensen komen vanwege de reisafstand, moeten we daar iets op verzinnen.” De GGD gaat dan misschien busjes inzetten of een tweede locatie openen.

Verdam voegt eraan toe dat de ervaring is dat mensen wel komen: „Maar we gaan nu kijken hoe groot de bereidheid is bij mensen die geen verschijnselen hebben.”

Avond en weekeinden?

In de huidige teststraten kan de GGD dagelijks vier- tot zevenhonderd mensen testen. „Als we 20.000 mensen willen testen, moeten we de capaciteit behoorlijk opschroeven. We zijn aan het kijken hoe we dat doen. Doen we het in de avonduren, in de weekeinden? Dat zijn we nog aan het bespreken”, legt de GGD-directeur uit.

De inwoners die onderdeel gaan uitmaken van de proef, ontvangen een uitnodiging per post. Hoe de proefpersonen worden aangewezen, is nog onduidelijk. „Maar ik kan me voorstellen dat we het per wijk doen”, zegt Verdam. Vermoedelijk kunnen inwoners zich straks ook zelf aanmelden.

Grootschalig testen

.