Pepijn (9) loopt in korte broek voor de kankerbestrijding: „Ze moest bijna huilen”

Algemeen

DRONTEN - Pepijn van der Meer is 9 jaar en loopt ‘t liefst in korte broek. Toen het vorige week begon te sneeuwen, moest hij eraan geloven. Met tegenzin trok hij z’n lange broek aan. Maar vrijdag ging de korte broek weer aan, want hij startte op eigen initiatief een actie voor de kankerbestrijding. Tientallen mensen hebben inmiddels geld toegezegd als hij de komende twee maanden een korte broek blijft dragen.

Koud? Pepijn hoor je niet klagen. „Daarom juist!”, zegt hij lachend. De jongeman beseft dat hij juist vanwege de kou geld kan inzamelen. En hij zit echt niet alleen thuis tegen de verwarming gekropen. „Nee hoor, ik ben al héél vaak buiten geweest, ik heb zelfs al geschaatst. Soms wil ik naar huis omdat ik het een beetje koud heb, maar daarna gaat het wel weer.”

Mensen helpen

Hoe is de leerling van De Dukdalf in Dronten-west op dit idee gekomen? „Ik zag het op het Jeugdjournaal. Vier jongens lopen in korte broek voor het goede doel. En toen dacht ik: als ik dat ook doe, dan kan ik mensen helpen.”

Waarom de kankerbestrijding? „Ik heb twee vrienden”, antwoordt hij, „Daarvan heeft de moeder kanker èn de oma. Dat vond ik heel zielig, dus toen dacht ik: ik doe het voor het kankerfonds. Mijn vrienden vinden het heel aardig van mij en hun moeder ook, die moest er bijna van huilen.”

Iedereen stuurt het door

De actie begon klein, maar wordt langzaamaan groter. „Ik zei het tegen pappa en mamma. Die stuurden naar iedereen van de familie appjes en die stuurden het ook weer door”, zo verklaart hij de populariteit, „We hebben een filmpje gemaakt en op de website gezet en ook dat stuurt iedereen naar elkaar door.”

Het geld stroomt inmiddels binnen. Pepijn is vrijdag begonnen en als we hem zaterdagmiddag spreken, staat de teller al boven de duizend euro. Had hij dat verwacht? „Totaal niet”, is Pepijn eerlijk, „Ik dacht dat het honderd euro zou opleveren of zo.”

Enorm trots

„Wij zijn enorm trots op hem”, glundert moeder Esther Besseling, „We wisten al dat hij bijzonder was, maar hij krijgt ook dit weer voor elkaar! Dat doet hij toch maar.”

„Pepijn is altijd heel erg bezig met andere mensen en trekt het zich heel erg aan wat er met de moeder en oma van zijn vriendjes gebeurt”, vervolgt Esther, „Dan is het extra mooi dat hij met iets dat hij toch al graag wil, in zijn korte broek lopen, ook nog wat bereikt. Zo zie je maar wat iets kleins teweeg kan brengen.”

Doneren