Burgemeester Jean Paul Gebben liet zich als eerste testen.
Burgemeester Jean Paul Gebben liet zich als eerste testen. ©maartenheijenk.nl

10x zoveel Drontenaren laten zich testen op corona sinds start landelijke proef

Algemeen

DRONTEN - Gedurende de eerste twaalf dagen van de landelijke proef ‘grootschalig risicogericht testen’ hebben zich in Dronten en Swifterbant 6.700 mensen laten testen op Covid-19. Tijdens de laatste twaalf dagen voorafgaand aan de proef waren dat er 635. In dezelfde periode nam het aantal positieve tests toe van 69 naar 85. Eén en ander blijkt uit cijfers van GGD Flevoland en het RIVM.

Voorzichtige conclusie: terwijl het totaalaantal tests is vertienvoudigd, is het aantal positieve tests met 23% toegenomen.

Geen klachten

Tijdens de proef kunnen inwoners van de gemeente Dronten van 12 jaar en ouder zich één, twee of drie keer laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben. Dit grootschalig testen startte op 10 februari. Drontenaren kunnen een test ondergaan in kerkcentrum De Hoeksteen, sporthallen ’t Dok en aan de Nijverheidsweg.

De GGD kan nog niet zeggen hoeveel mensen een tweede en derde afspraak maken. „In principe wordt vanaf deze week pas de tweede afspraak door de inwoners vanuit Dronten gemaakt, dus hebben we dit getal op dit moment nog niet in beeld”, aldus een woordvoerder.

Kanttekeningen

Er worden door de GGD wel wat kanttekeningen gemaakt bij de aantallen van 635 en 6.700 mensen die zich in Dronten hebben laten testen. Zo zijn alle leeftijden meegenomen, dus ook kinderen onder de twaalf jaar. Verder zitten er in deze aantallen ook inwoners van andere gemeentes, die zich in Dronten laten testen. Inwoners van Dronten die zich buiten Dronten laten testen zijn weer niet meegenomen.

Volgens de GGD leidt het aantal mensen dat zich aanmeldt voor het grootschalig testen niet tot problemen: „In de praktijk blijkt dat er voldoende capaciteit is zodat mensen die bellen vaak nog dezelfde dag terecht kunnen.”

Grootschalig testen

Video


Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden