Afbeelding
eigen foto

Op de foto bij stichting paardrijden gehandicapten: „Steun onze paarden”

Algemeen

DRONTEN - Veel inwoners van Dronten denken dat er helemaal niets meer te doen is in de Flevomanege. Dat is een misverstand. Amy de Roo vertelt dat de zeven paarden van de stichting Paardrijden Gehandicapten Flevoland (SPGF) er nog staan. Om die paarden in conditie te houden, worden ze nog dagelijks bereden. De hoop is dat ook de doelgroep van de stichting binnenkort weer les kan krijgen.

Voor de ruiters met een beperking is het paardrijden op de donderdagavond of zaterdagmorgen het hoogtepunt van de week. „Paardrijden betekent loskomen van je handicap, tijdelijk bevrijd zijn van rolstoel of krukken, levensgeluk”, stelt de stichting, „Dat dit op het ogenblik door corona niet kan, is voor onze ruiters heel jammer en vaak ook lastig te begrijpen.”

Vriendschappen

SPGF kent als geen ander de voordelen van het paardrijden: „Het vraagt concentratie en reactie van het hele lichaam. Vaak resulteert dit in een betere conditie. Ook het sociale aspect is belangrijk. Niet alleen ruiter en paard of pony worden goede vrienden, ook de begeleiders delen daarin mee. Deze vriendschappen helpen de gehandicapte.”

Ruiters en vrijwilligers kijken dan ook uit naar het moment dat de lessen weer hervat mogen worden. De doelgroep wordt waarschijnlijk volgende week gevaccineerd en dan hoopt de stichting de draad weer voorzichtig te kunnen oppakken.

Fotoshoot

Zonder lessen liepen de afgelopen maanden de kosten gewoon door. De paarden en pony’s moeten immers verzorgd worden, moeten eten en drinken. Een paard eet per dag voor ongeveer tien euro aan voer op. Om dat te kunnen bekostigen houdt de stichting op de zaterdag voor Pasen een actie.

Op zaterdag 3 april kan iedereen in de Flevomanege op de foto met zijn of haar lievelingspaard. Belangstellenden mogen ook zelf een huisdier meenemen voor een fotoshoot. „Voor vijf euro maken wij een mooie portretfoto van jou en je maatje.”

De fotoshoot wordt verzorgd door professioneel fotograaf Wendy Ceelen. Zij is aanwezig van 9:30 tot 17 uur. „Het is handig om snoepjes of speeltjes mee te nemen”, vertelt de fotograaf. Belangstellenden moeten zich van tevoren wel opgeven.

Crowdfunding

Behalve deze foto-actie is de stichting ook met crowdfunding gestart. Het publiek wordt gevraagd om bijvoorbeeld voor één dag het eten van één paard te betalen.

„Wij werken met vrijwilligers”, stelt de stichting, „En onze belangrijkste medewerkers, dat zijn onze paarden. Ook hun werk is van de ene op de andere dag gestopt. Voor de kosten van onze paarden en pony’s krijgen we geen ondersteuning. Daarom vragen wij namens onze paarden om jouw steun.”

45 Jaar

De fotoshoot en de crowdfunding zijn niet alleen bedoeld om geld te verdienen. Het is ook een manier om weer eens onder de aandacht van de Drontenaren te komen. Bovendien is het een activiteit in het kader van het 45-jarig bestaan van de stichting: „Want dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan!”

Dat jubileum valt in een onzekere periode. Door corona en ook doordat de stichting Flevomanege de afgelopen zomer stopte met lessen en met de pensionstalling. De manege gebruikte altijd de paarden van SPGF en dat betekende dat deze stichting andere manieren moest zoeken om de paarden te trainen en in conditie te houden. Er wordt nog gezocht naar vrijwilligers die hierbij willen helpen.

Het is onduidelijk wat er met SPGF gebeurt als de Flevomanege strals moet wijken voor woningbouw. „Die gesprekken lopen nog”, houdt het bestuur zich op de vlakte. Voorlopig hoopt de stichting vooral dat de doelgroep binnenkort weer kan paardrijden èn dat veel Drontenaren zich op 3 april laten fotograferen.

Informatie

In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 1 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt naar vermiste man in Roggebotzand 13 uur geleden
Afbeelding uit het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer.
Provincie valt weinig te verwijten rond onenigheid Windpark Hanze en omwonenden 16 uur geleden