Judy Koopman, voorzitter stichting Onder Dak Gehandicaptenberaad.
Judy Koopman, voorzitter stichting Onder Dak Gehandicaptenberaad. ©maartenheijenk.nl

Betalen per klepopening geen optie voor gehandicaptenberaad: „De zwaksten betalen”

Gemeente

DRONTEN - B en W hebben geopperd dat inwoners misschien per klepopening kunnen betalen voor hun restafval. Het bestuur van stichting Onder Dak Gehandicaptenberaad heeft dit ‘met stijgende verbazing’ gelezen. Onder Dak vindt betalen per kilogram eerlijker.

In een brief aan B en W stelt Onder Dak dat mensen met een beperking of chronische ziekte niet met een volle vuilniszak over straat gaan: „Meestal gebruiken zij kleine pedaalemmerzakken.” Dit leidt tot meer klepopeningen. Het betekent volgens de stichting dat niet de vervuiler betaalt: „Maar de zwaksten onder ons, ouderen en mensen met een beperking.”

Gewaarschuwd

Onder Dak heeft bij de invoering meegepraat over de ondergrondse containers. Daarbij is meerdere keren gevraagd de mogelijkheid in te bouwen om het afval te wegen.

Het bestuur verwachtte toen al dat de politiek uiteindelijk zou kiezen voor een gedifferentieerd tarief: „Maar de toenmalige projectleider vond dit overbodig. Wij vonden nergens gehoor voor onze waarschuwing.”

Huishoudelijke hulp

In het verleden zou de gemeente gezegd hebben dat de huishoudelijke hulp de vuilniszakken wel kan wegbrengen: „Maar dit hoort niet bij de taken van die hulp. Bovendien komt die hooguit één keer per week en in sommige gevallen slechts één keer per twee weken. Dit is dus geen optie.”

Onder Dak wijst ook op de gevolgen voor mensen met veel medisch afval: „Stomamateriaal kan bijvoorbeeld niet een paar dagen in huis bewaard blijven. Dit wordt weggegooid na iedere verwisseling of in ieder geval iedere dag.” Dit betekent meer klepopeningen: „En dus een onevenredig hogere aanslag op het inkomen van kwetsbare mensen.”

Niet vertegenwoordigd

De gemeente heeft vijftien inwoners uitgekozen, die mogen meepraten over het afvalbeleid. „Het bevreemdt ons dat stichting Onder Dak niet is vertegenwoordigd. En dat hierdoor mogelijk de belangen van mensen met beperkingen minder goed behartigd worden”, aldus de brief.

Onder Dak vraagt B en W om hen te betrekken bij het overleg over de afvalstoffenheffing: „In de hoop dat deze keer er wèl wordt geluisterd.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden