Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren Arenda Oomen Fotografie

Minister betreurt terugbrengen van het aantal stemlocaties in gemeente Dronten

Gemeente

DRONTEN - Minister Kajsa Ollongren heeft de indruk dat gemeenten het belang van spreiding van stembureaus goed op het netvlies hebben. „Ondanks al hun moeite lukt dit echter niet overal”, schrijft ze in antwoord op kamervragen, „Sommige gemeenten, zoals in dit geval Dronten, zien zich toch genoodzaakt om over te gaan tot het inrichten van meerdere stembureaus op één locatie.”

Het aantal locaties waar mensen kunnen stemmen, is in de gemeente Dronten teruggebracht van 18 naar 13. Naar aanleiding van een artikel op DeDrontenaar.nl heeft SP-kamerlid Ronald van Raak hierover vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken, vooral omdat de Tweede Kamer eerdereen motie heeft aangenomen dat er meer stembureaus moeten komen.

De Beurs

In haar antwoord schrijft Ollongren dat er in Dronten formeel gesproken meer stembureaus komen en niet minder. Dit omdat er in sportzaal De Beurs in Dronten-west drie stembureaus worden ingericht en op vijf andere locaties twee.

De minister streeft ernaar dat gemeenten het aantal stemlokalen èn locaties op peil houden ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen: „Dit moet bijdragen aan het veilig kunnen stemmen in deze coronaperiode.” Ze constateert echter dat het niet overal lukt, zoals dus in Dronten.