Arend Jan Poelarends
Arend Jan Poelarends St Jansdal

Dronten hoeft zich geen zorgen te maken: polikliniek St Jansdal blijft

Algemeen

DRONTEN - Het bericht dat de polikliniek van St Jansdal zoekt naar een andere locatie, leidde tot bezorgde reacties. Gaat de polikliniek weg uit Dronten? Arend Jan Poelarends, lid van de Raad van Bestuur van St Jansdal, stelt de inwoners gerust: „We hebben samen met de huisartsen herbevestigd dat de buitenpoli in Dronten toegevoegde waarde heeft. Het is belangrijk dat we die behouden en dat gaan we gewoon doen.”

Dus u kunt de bezorgdheid bij de inwoners van Dronten wegnemen?
Arend Jan Poelarends: „Het zorglandschap is aan het veranderen en de manier van zorg leveren is aan het veranderen. Wij hebben geconcludeerd dat het belangrijk is om een poliklinische voorziening te behouden in Dronten. Dat is denk ik een belangrijke boodschap: wij blijven als ziekenhuis in Dronten zitten!”

Wat was de aanleiding om de polikliniek onder het vergrootglas te houden?
„We zitten nu ruim tien jaar in Dronten. Na het faillissement van MC Zuiderzee is de polikliniek volledig van St Jansdal. Dat betekent dat we drie grote locaties hebben: Harderwijk, Lelystad en Dronten. We hebben ons de afgelopen periode bezonnen over de toekomst van de polikliniek. Daarover hebben we overleg gehad met de huisartsen, want dat is ook een hele belangrijke partij. We hebben ons gebogen over de vraag: wat heb je precies nodig?”

Geef daar eens het antwoord op: wat heeft St Jansdal nodig in Dronten?
„Je ziet vooral dat het voor chronische patiënten belangrijk is dat ze snel en dichtbij terecht kunnen. Ook voor bepaalde vormen van diagnostiek moeten inwoners in Dronten terecht kunnen. Tegelijkertijd zie je dat steeds meer poliklinische bezoeken via telefoon of video gaan. Dus heb je nog wel zo veel fysieke ruimte nodig? Je ziet ook ontwikkelingen in het land, waarbij de medisch specialist niet zelf poli draait, maar veel meer consult verleent aan de huisarts. Dat zijn allemaal ontwikkelingen in de zorgsector die van invloed kunnen zijn op zo’n polikliniek.”

We vragen het voor de zekerheid nog een keer: die ontwikkelingen leiden dus niet tot een vertrek van St Jansdal uit Dronten?
„Voor nu hebben we geconcludeerd: we blijven de komende jaren in Dronten. Dat hebben we samen met de huisartsen vastgelegd. Maar we oriënteren ons wel op de plek die daar het beste bij past.”

De huidige locatie aan het Zwarte Water voldoet niet?
„Je ziet dat deze locatie verouderd en aan de grote kant is. We benutten de ruimtes niet en daarom hebben we samen met de huisartsen gezegd: laten we ons oriënteren op een andere plek. Dat wordt in de komende periode verder uitgewerkt.”

Anders gezegd: jullie zoeken een kleiner pand?
„Ach, dat klinkt zo negatief. Natuurlijk, we hebben een groot pand met veel kamers die lang niet altijd in gebruik zijn. Maar de hele visie op een polikliniek verandert. Dus de term ‘kleiner’ vind ik niet het belangrijkst, het gaat ons om nieuwer. En wellicht op een andere plek.”

Heeft de sluiting van de kunstijsbaan er ook mee te maken?
„Nee, niet rechtstreeks. Maar de aantrekkelijkheid van die plek neemt daardoor wel wat af.”

Jullie oriënteren je vooral in het centrum van Dronten?
„Nee, er zijn allerlei opties die verkend worden. We zijn in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden, maar ook met de huidige verhuurder over wat er op deze locatie nog kan.”

Aan welke criteria moet zo’n locatie voldoen?
„We zitten in Dronten omdat mensen dan niet hoeven te reizen naar Lelystad of Harderwijk. Het gaat vaak om chronische zorg en zorg waar ouderen gebruik van maken. Dus dan zijn bereikbaarheid, toegankelijkheid en een goede parkeervoorziening belangrijke criteria.”

De gemeente Dronten zit in haar maag met leegstaande winkelpanden in het centrum. Is dat een optie?
„We kijken niet zozeer naar een winkelpand, het gaat om een centrumlocatie met parkeervoorzieningen, goed bereikbaar.”

En nieuwbouw? Is dat een optie?
„Een voordeel van nieuwbouw is dat je een nieuwe visie op een buitenpoli goed een plek kunt geven, dat je helemaal opnieuw kunt beginnen. Er hangt vaak ook een prijskaartje aan. Maar het is een optie.”

Ligt er een tijdlijn voor de locatie in Dronten?
„Nee, het gaat de komende jaren spelen.”

In december kwamen er berichten naar buiten over de lastige financiële situatie van St Jansdal in relatie tot corona. Nu worden er opeens miljoenen geïnvesteerd in de gebouwen. Hoe is dat met elkaar te rijmen?
„De coronacrisis is naar we hopen incidenteel. Op de lange termijn verwachten we dat de zorgvraag herstelt en dat ook de positie van St Jansdal beter wordt. De investeringen die we nu doen zijn voor de komende 20, 30 jaar. De Rabobank en het Waarborgfonds voor de Zorg hebben er vertrouwen in en willen er geld in steken. Dat betekent dat de financiers geloven in ons verhaal met drie grote locaties in Harderwijk, Lelystad en Dronten. Het is fijn dat zij vertrouwen hebben in ons lange-termijnverhaal.”


Urk
Wat is er dinsdag te doen? Alzheimer, Urk, Odd Fellows, Dorpsbelangen Swifterbant 1 uur geleden
Afbeelding
Rietweg acht weken in beide richtingen afgesloten 2 uur geleden
Koningsdag in Swifterbant.
Koningsweekend in Swifterbant: "Dit jaar voor 't eerst drie dagen feest" 23 uur geleden