Foeke Bongers (Leefbaar Dronten)
Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Afvalstoffenheffing blijft komende jaren stijgen: „Valt niets aan te veranderen”

Gemeente

DRONTEN - Als de gemeenteraad de komende zomer haar nieuwe afvalbeleid vaststelt, moeten de inwoners er rekening mee houden dat de afvalstoffenheffing verder stijgt. „We ontkomen niet aan feit dat afval steeds duurder wordt”, waarschuwde Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) gisteravond, „Daar valt niets aan te veranderen, dat is een economisch feit.”

B en W hadden een voorzet gegeven voor een nieuw afvalbeleid. De gemeenteraad kon zich in de belangrijkste principes wel vinden. Op initiatief van de VVD werden gisteren echter de beslissingen over de details van dat beleid vooruitgeschoven naar de komende zomer.

Nog even tijd

Het betekent dat er nog geen beslissing werd genomen over de vraag of àlle kosten voor de afvalinzameling moeten worden gedekt uit de afvalstoffenheffing. Het stelde Suzanne Stoop (PvdA) en Frans Rietveld (SP) gerust. Zij hebben nu nog enkele maanden de tijd om de rest van de raad ervan te overtuigen dat niet alle kosten meteen aan de inwoners moeten worden doorberekend.

De zes andere fracties gaven Stoop en Rietveld echter weinig hoop. Dinand Ekkel van het CDA vindt het bijvoorbeeld een goede zaak als iedereen zich realiseert dat afval steeds duurder wordt: „Dat houdt ons een spiegel voor.” Ook voor Danieke van Baal (GroenLinks) is het belangrijk dat inwoners beseffen dat afval nu eenmaal geld kost.

Doen wat haalbaar is

„Wij willen die 100% kostendekkendheid vasthouden: want we moeten ons er met z’n allen van bewust zijn dat het ons aller verantwoordelijkheid is”, zei Foeke Bongers.

Wethouder Roelof Siepel kon goed leven met het uitstel van de beslissingen over details. Hij kreeg vanuit de gemeenteraad nogal wat complimenten en was daar blij mee. „We gaan met bijzonder veel enthousiasme aan de slag”, zei de wethouder over de voorbereidingen op het uiteindelijke beleidspan.