Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Veehouders in Dronten mogen straks uitbreiden zonder ingewikkelde voorwaarden

Algemeen

DRONTEN - Het was een zware bevalling. Zes jaar lang studeerde de gemeente Dronten op een regeling, die het voor veehouderijen mogelijk moet maken om uit te breiden. En dan op een verantwoorde manier, ’t liefst zonder al te veel regels en peperdure onderzoeksrapporten. B en W denken de oplossing eindelijk te hebben gevonden. Donderdag buigt de gemeenteraad zich erover.

B en W leggen een voorstel aan de gemeenteraad voor, waarin ze proberen de zaak aan alle kanten juridisch dicht te timmeren. Het leidt tot een tekst, waar voor een buitenstaander geen touw aan vast te knopen is.

Ingewikkeld

Waarom niet in Jip-en-Janneketaal? Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) legt uit dat dit vooral komt door de regels voor stikstofuitstoot. „We hebben in dit land heel veel zaken in allerlei regels vastgelegd. Stikstof is daar één van de meest ingewikkelde van. Daar kunnen alle agrariërs over meepraten. En het is nog eens extra ingewikkeld omdat de provincie erover gaat en niet de gemeente.”

De wethouder vertelt dat de gemeenteraad van Dronten in 2015 een bestemmingsplan voor het buitengebied heeft vastgesteld. Daarin hield ze rekening met de wens van veel boeren om uit te breiden. Akkerbouwers hebben meer ruimte nodig voor de verwerking en opslag van hun agrarische producten. Veehouders hebben door onder andere eisen op het gebied van dierenwelzijn grotere stallen nodig om hetzelfde aantal dieren te kunnen houden.

2,5 Hectare

In het bestemmingsplan staat dat akkerbouwers maximaal 2,5 hectare landbouwgrond bij hun erf mogen trekken. Het erf wordt dan groter en er moet een nieuwe erfsingel omheen. Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar de procedures zijn relatief eenvoudig.

Voor veehouderijen werd die uitbreidingsmogelijkheid in 2015 niet vastgelegd. Dat had te maken met onduidelijkheid over de stikstofregels. Sindsdien vragen veehouders aan de gemeente: hoe zit het er nou mee? Ook de gemeenteraad stelde die vraag de afgelopen zes jaar vaak. Het college gaf steeds hetzelfde antwoord. Simpel gezegd: we zijn ermee bezig, maar het is ingewikkeld.

Stikstoftoets

B en W zijn er nu uit. Ze komen met een lijst met voorwaarden, waaraan veehouderijen moeten voldoen willen ze groen licht krijgen voor uitbreiding. De belangrijkste voorwaarde is een voldoende op hun stikstoftoets. De veehouder moet aantonen dat de uitbreiding van het erf niet leidt tot uitstoot van meer stikstof.

Behalve die stikstoftoets zijn er ook wat andere voorwaarden, bijvoorbeeld op het terrein van dierenwelzijn en landschap. Als ze aan al die eisen voldoen, hoeven ze volgens de voorgestelde regels niet een hele procedure te doorlopen om het bestemmingsplan te veranderen.

Gaat de gemeenteraad deze maand akkoord met die nieuwe regels, dan mogen ook veehouderijen straks maximaal 2,5 hectare uitbreiden. Voor intensieve veehouderijen ligt dat weer anders. Die mogen hooguit 7.000 vierkante meter extra bij hun erf trekken.

Roelof Siepel: „Het betekent voor ondernemers dat ze niet allerlei ingewikkelde onderzoeken hoeven uit te voeren.”



Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden