In het donkergroen de zoekgebieden voor nieuw bos.
In het donkergroen de zoekgebieden voor nieuw bos. provincie Flevoland

Provincie wil 1.700 hectare extra bos en ziet vooral mogelijkheden in Dronten

Algemeen

DRONTEN - In de jaren tot 2050 komt er in Flevoland 1700 hectares aan bos bij. Dat schrijft de provincie in de Bossenstrategie, die woensdag is aangenomen door Provinciale Staten. Het provinciebestuur ziet een voortrekkersrol weggelegd voor de gemeente Dronten, met name als het gaat om bosaanleg in combinatie met landbouw.

Voor die combinatie landbouw - bos heeft de provincie een gebied op het oog met een oppervlakte van 10.738 hectare. Met name de gemeente Dronten heeft tegenover de provincie aangegeven hier kansen te zien. In een provinciale ‘zoekgebiedenkaart’ is een groot oppervlak ten zuidwesten van Dronten donkergroen ingekleurd als potentieel bosgebied (zie de afbeelding).

Bos in stedelijk gebied

Provinciale Staten namen woensdag ook een motie aan, waarin gemeenten worden gestimuleerd tot extra bosaanleg in bestaand stedelijk gebied en bij nieuwe woningbouw. De provinciale politiek vindt dat er ‘meetbare afspraken’ met de gemeente moeten worden gemaakt over de hoeveelheid bos.

Deze motie is van belang voor Dronten vanwege de gemeentelijke ambitie op het gebied van woningbouw. De Bossenstrategie spreekt voor Dronten over de bouw van 12.000 nieuwe huizen.

De lat ligt hoog

„Door in te zetten op 1700 hectare extra bos in 2050, waarvan 1200 hectare in 2030, legt de provincie de lat hoog”, stelt gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie), „Maar we denken dat het haalbaar is.”

Bossenstrategie

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 5 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 6 uur geleden