Schets van het ontwerp van de praktijkschool met linksboven het stationsplein en rechtsboven het station.
Schets van het ontwerp van de praktijkschool met linksboven het stationsplein en rechtsboven het station. gemeente Dronten

Praktijkschool Almere College bij station Dronten bijna 5x zo duur als gepland

Algemeen

DRONTEN - Als het aan de gemeente, het Almere College en OFW ligt, staat er in 2024 een nieuwe praktijkschool aan het stationsplein. Dit wordt gecombineerd met 60 huurappartementen voor ‘jongeren en kwetsbare doelgroepen’. De gemeente had voor de school ruim 1 miljoen euro gereserveerd. Uiteindelijk kost het 4,8 miljoen.

De drie partijen startten in 2019 met het maken van plannen. De gemeente, Almere College en Oost Flevoland Woondiensten zijn het nu in principe eens over het programma van eisen.

OFW neemt de kosten van de appartementen op zich en van multifunctionele ruimten die door bijvoorbeeld zorginstellingen gebruikt kunnen worden. Als de gemeenteraad akkoort gaat, betaalt de gemeente het onderwijsgedeelte.

Kosten gestegen

„We hebben moeten constateren dat de bouwkosten voor de school enorm zijn gestegen”, schrijven B en W. Aanvankelijk was er 1 miljoen opzij gelegd, vorig jaar werd er gesproken over 2,8 miljoen en het komt nu uit op 4,8 miljoen.

Wel biedt de school dan ruimte aan 90 leerlingen en dat zijn er meer dan in de eerste plannen. Ook werd bij de eerste plannen geen rekening gehouden met de nieuwbouw van eigen praktijkruimtes. De gemeente dacht toen nog ruimtes van Het Perron te kunnen gebruiken. De buurman heeft die lokalen inmiddels zelf nodig.

Unieke combinatie

Ondanks de hogere kosten is wethouder Ton van Amerongen enthousiast: „Het is een unieke combinatie en samenwerking. Leren, wonen en werken wordt hier bij elkaar gebracht.”

Caren Japenga, bestuurder van het Almere College: „Ik ben heel erg blij en hoop dat de leerlingen straks praktijkonderwijs krijgen in een nieuw, modern schoolgebouw. Het mooie is dat ze er kunnen leren maar ook stages kunnen lopen.”

Bijzonder project

OFW wil meer diversiteit aanbrengen in het woningaanbod door woningen te bouwen voor jongeren, ouderen en kleine huishoudens. „Daar sluit dit bijzondere project helemaal bij aan”, vindt directeur Noek Pouw.

De school voor praktijkonderwijs zit momenteel in een tijdelijk onderkomen aan de Educalaan. Dat gebouw is aan een grote opknapbeurt toe en dat gebeurt de komende maanden.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 10 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 11 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 11 uur geleden