Danieke van Baal - GroenLinks
Danieke van Baal - GroenLinks ©maartenheijenk.nl

Bouwverbod voor veehouderijen in straal van 5 kilometer rond dorpen weggehoond

Algemeen

DRONTEN - De nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid komt in gevaar door de mogelijke bouw van een nieuwe veestal bij de overburen. Naar aanleiding daarvan stelde Danieke van Baal (GroenLinks) vanavond in de gemeenteraad voor om in een straal van vijf kilometer rond de dorpen geen uitbreiding van veehouderijen meer toe te staan. Het voorstel werd door anderen weggehoond.

„We hebben een enorme woningbouwopgave”, zei Van Baal. Ze vroeg zich hardop af of een bouwverbod een goed idee is: „Zodat de uitbreiding van een veehouderij geen woonwijk in de weg kan staan.”

Grote impact

„Dat heeft een grote impact op bedrijven”, reageerde wethouder Roelof Siepel, „Want dat gaat over een héél groot deel van ons grondgebied. De afstand van Dronten naar Ketelhaven is bijvoorbeeld bijna vijf kilometer, dus dat betekent nogal wat.”

Paul Gach van de VVD was het daarmee eens: „Een cirkel met een diameter van tien kilometer is een verkapte manier om te zeggen dat veehouderijen helemaal niet meer mogen uitbreiden. En dat is iets dat wij absoluut niet willen.”

Geen kant meer op

Ook andere fracties zagen het niet zitten. „Die cirkels komen bijna tegen elkaar aan en dan kan een veehouder geen kant meer op”, vond Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten), „Dat vinden wij zeker niet verstandig.” Frans Rietveld van de SP toonde zich eveneens tegenstander.

Het voorstel van GroenLinks werd vanavond niet in stemming gebracht. Maar gezien de reacties lijkt het ook weinig kans van slagen te hebben.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden