Geluidsoverlast van Ten Cate (rechts) in de zomermaanden.
Geluidsoverlast van Ten Cate (rechts) in de zomermaanden. Kaartje PvdA

Chaos rond plannen Swifterbant-zuid: Herrie in hele nieuwbouwwijk?

Swifterbant

SWIFTERBANT - Het lijkt totale chaos rond nieuwbouwwijk Swifterbant-zuid. Deze maand moet de gemeente knopen doorhakken, anders vervalt de optie op de grond. Enkele uren voordat de gemeenteraad zich er vanavond over buigt, komen er opeens berichten naar buiten over een wijk vol herrie.

De gemeente is al drie jaar bezig met het maken van plannen. Eigenlijk zou de gemeenteraad vorige maand een besluit nemen over het bestemmingsplan voor Swifterbant-zuid. Op aandringen van de raad werd toen besloten om eerst te onderzoeken hoeveel geluid de overbuurman produceert.

Het valt wel mee

B en W gingen in gesprek met het akkerbouwbedrijf van de familie Ten Cate aan de Biddingweg. Er werden metingen gedaan en deze week presenteerde het college de resultaten. 

De conclusie: de nieuwbouwwijk ondervindt enige herrie van Ten Cate, maar het valt wel mee. De oplossing: een geluidswal langs de Biddingweg en aan de westkant van de wijk niet al te hoog bouwen.

Paul Vermast (GroenLinks) vond het pijnlijk. Hij twitterde: „Het college van Dronten heeft een brief van 11 kantjes toelichting nodig als aanvulling op het voorstel voor Swifterbant-zuid. Dan heb je dus in eerste aanleg een beroerd voorstel voorgelegd vrees ik…”

Spervuur aan vragen

Inmiddels is er nog voor de vergadering is begonnen een spervuur aan vragen op het college van B en W afgevuurd. Tal van fracties willen aanvullende informatie van het college. Suzanne Stoop van de PvdA heeft de indruk dat B en W nogal wat onderzoeksresultaten achterhouden: „Graag ontvangen wij àlle informatie.”

De PvdA brengt vandaag een nieuw kaartje naar buiten met de ‘maximale variant’, de geluidsoverlast in de drukke zomermaanden. Gevoegd bij de andere geluiden zetten de grondwaterpomp van het akkerbouwbedrijf en het landbouwverkeer volgens dit kaartje de hele wijk in de herrie.

Volgens B en W heeft Ten Cate een ‘gemiddeld bedrijf’. Suzanne Stoop van de PvdA ontkent dat: „Ten Cate verwerkt ongeveer 200 hectare pootgoed en 50 à 60 hectare uien.”

Swifterbant-zuid