Minister Cora van Nieuwenhuizen was digitaal aanwezig bij de opening van de dijk.
Minister Cora van Nieuwenhuizen was digitaal aanwezig bij de opening van de dijk. screenshot

Drontermeerdijk half jaar eerder klaar dan gepland: „Een bloemrijke dijk”

Algemeen

DRONTEN - De Drontermeerdijk is vandaag officiëel heropend. „We gaan er een bloemrijke dijk van maken”, zei Tom Vereijken van waterschap Zuiderzeeland voordat hij de openingshandeling verrichtte, „Dat kunt u nu nog niet zien, daar moet u nog een jaartje geduld voor hebben.”

Het verkeer kan nog niet over de nieuwe dijk, omdat de belijning gisteren door de regen nog niet kon worden aangebracht. Projectleider Peter Kuiper van Boskalis verwacht dat dit vandaag alsnog gebeurt en dat de weg dan wordt opengesteld.

Voor de kiezen

De Drontermeerdijk was tussen de Reevesluis en de huidige Roggebotsluis 2,5 meter hoog. Dat is nu 5 meter geworden. Reden is de toenemende hoeveelheid water vanuit de IJssel. „De IJsseldelta, en zeker dit gebied waar de IJssel uitmondt, krijgt het steeds vaker stevig voor de kiezen”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen daarover bij de heropening.

„Met de versterking van de Drontermeerdijk is een belangrijke schakel in onze kustlijn up to date gemaakt”, vervolgde de minister, „Ruim 400.000 mensen houden hun voeten erdoor droog. Met deze versterking over een afstand van drie kilometer is het gebied achter de dijk voor de komende honderd jaar weer veilig.” Ze vindt het bijzonder dat de dijkversterking een half jaar eerder gereed is dan verwacht en ruim binnen het budget is gebleven.

Waterveiligheid

Wethouder Irene Korting vertelde dat de dijkversterking voor Dronten belangrijk is: „Niet alleen op het gebied van recreatie, natuur en bereikbaarheid, maar vooral op het gebied van waterveiligheid.” Ze hoopt dat het project meer recreanten en bezoekers naar de gemeente Dronten trekt.

At Sea

Raymond Duffels van café-restaurant At Sea leek de dupe te worden van de bouwwerkzaamheden, want aanvankelijk zou zijn bedrijf lange tijd vrijwel onbereikbaar zijn. Dat probleem verdween toen hoofdaannemer Boskalis een tijdelijke weg langs de Drontermeerdijk neergelegde. 

Duffels is inmiddels helemaal blij. Hij denkt straks meer bezoekers te trekken dankzij een toenemende hoeveelheid recreatief scheepvaart- en fietsverkeer: „Het wordt er alleen maar beter op.”