De haagbeuk op de hoek van het Gangboord en de Educalaan.
De haagbeuk op de hoek van het Gangboord en de Educalaan. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | Een haagbeuk is geen beuk

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Sommige bomen vallen direct op. Soms door de plaats waar ze staan en soms door hun vorm. De haagbeuk op de hoek van het Gangboord en de Educalaan is zo’n boom. In de afgelopen jaren hebben verschillende mensen mij op deze boom gewezen. Altijd met de toevoeging dat de boom een hele mooie vorm heeft.

De haagbeuk aan het Gangboord is een variatie die ‘Fastigiata’ wordt genoemd. Deze zou heel smal blijven en alleen maar zuilvormig groeien. Bij deze boom is goed te zien dat u boomkwekers niet altijd moet geloven. De gemeente moet soms zelfs snoeien om het pad ernaast begaanbaar te houden.

De haagbeuk is een boomsoort die van nature in Nederland voorkomt. Het hout van de haagbeuk is heel hard en wordt onder andere gebruikt in de tandwielen van een molen.

Maar die naam? Is een haagbeuk iets anders dan een beuk aangeplant als haag? Jazeker, een haagbeuk is een heel andere boomsoort. Een verschil is bijvoorbeeld het blad. De beuk heeft een glanzend groen blad met een gave rand en haagbeuk heeft een dof groen blad met een gekartelde rand. Iemand die goed kijkt kan nog veel meer verschillen ontdekken.

Een boompje opzetten