Tiny Liebe toont een Drents landschap.
Tiny Liebe toont een Drents landschap. Sandra Gordijn

Tiny Liebe begon pas in Dronten te schilderen: „Ik had mijn hart moeten volgen”

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN – Tiny Liebe woont sinds 1992 in Dronten. Oorspronkelijk komt ze uit Rolde in Drenthe. Op de MULO kreeg ze de tip naar de Kunstacademie te gaan. Dat deed ze niet, ze werd verpleegkundige, maar deed wel examen in tekenen. Ze zegt heel leergierig te zijn in van alles en nog wat en altijd creatief bezig te zijn geweest met onder andere tekenen, kalligrafie en zentangle. Ook wilde ze leren schilderen.

In 1997 volgde ze twee jaar lessen aan het Ottoplein, later de Meerpaal Academie. Echt actief is ze nu zo’n tien jaar. In haar enthousiasme volgde ze vele lessen en workshops bij verschillende kunstenaars in Hoevelaken, Zwolle, Harderwijk. Zo maakte ze kennis met gemengde technieken, acryl pouring, houtskool, oostindische inkt, aquarel, olieverf en acryl. Veel heeft ze in haar schilderijen toegepast maar haar voorkeur gaat uit naar acryl, een medium wat haar erg goed bevalt.

Nu volgt ze wekelijks lessen bij Monique van Loon in Oosterwolde. Daar leerde ze het meeste. Bijvoorbeeld dat je niet een heel kleurengamma verf hoeft aan te schaffen, maar dat je in principe maar vijf kleuren nodig hebt die je onderling kunt mengen.

Voelt ontspannen

„Helaas zijn vanwege Covid-19 de lessen sinds half december stopgezet, maar ik leer nog dagelijks. Schilderen voelt ontspannen en ik vind het jammer dat ik het niet eerder heb uitgediept. Ik had m’n hart moeten volgen”, zegt ze.

Tiny vertelt: „Ik denk nergens aan als ik schilder. Laat me inspireren door wat er voor m’n voeten komt, zoals tijdens een fietstocht over de heide.” Ze laat een schilderij zien van een Drents landschap met water en heide (zie de foto).

Met een leeg hoofd

Tiny Liebe blijft onderzoeken, landschappen, abstract, kleurig, nooit somber. Maar wel met een leeg hoofd, want, zegt ze, met nadenken lukt het schilderen minder. Soms werkt ze zonder plan en ziet wel wat er dan op het doek ontstaat. Toch denkt ze erover na om weer eens met olieverf te gaan werken, ooit. Maar dan wil ze zich er eerst verder in verdiepen.

Ze maakt deel uit van de vrijdagmorgen schildergroep in De Meerpaal, waar vrij werken voorop staat en de deelnemers elkaars werk bespreken. Voor die groep verzorgt Tiny Liebe exposities. Dit jaar bij De Talter in Oldebroek, vanaf 7 juni in De Meerpaal en daarna op de Poli in Dronten. Ze zit in de activiteitencommissie van het Kunstcollectief Dronten en is bezig met het organiseren van de kunstmarkt op het Meerpaalplein op 3 juli.

Winkel

Iedere maand stellen wij een kunstenaar voor, die is aangesloten bij het Kunstcollectief Dronten. Schilderijen van Tiny Liebe zijn te zien in de winkel van het collectief aan De Kiel 19 in winkelcentrum Suydersee.

Kunstcollectief Dronten