Foeke Bongers
Foeke Bongers Jennifer Sauer

Afscheid van aardgas mag niet leiden tot hogere woonlasten: „Onmogelijke opgave”

Algemeen

DRONTEN - De zes gemeenten in Flevoland hebben samen met de provincie en het waterschap vastgesteld dat het afscheid van aardgas niet mag leiden tot hogere woonlasten. „Dat lijkt mij een onmogelijke opgave”, reageert gemeenteraadslid Foeke Bongers (Leefbaar Dronten). Wethouder Van Amerongen bevestigt dat het lastig wordt: „Maar dit is wel ons gezamenlijke uitgangspunt.”

Het uitgangspunt is vastgesteld in de Regionale Energie Strategie van de provincie Flevoland. „We nemen als uitgangspunt dat de woonlasten van de Flevolanders niet mogen stijgen door de verduurzaming van de warmte in de gebouwde omgeving”, meldt dat plan.

Danieke van Baal (GroenLinks) wilde van wethouder Van Amerongen weten of dit ook het uitgangspunt wordt van de visie van de gemeente Dronten over het afscheid van aardgas. „Ja, dat is inherent aan wat we nu hebben opgeschreven”, antwoordde de wethouder, „Als we dit als uitgangspunt kiezen, moeten we daarmee werken.”

Baart ons zorgen

Foeke Bongers had zijn bedenkingen: „Die woonlasten baren ons zorgen. Er zijn in de hele provincie 170.000 woningen waar iets mee moet gebeuren. Hoe hou je in ’s hemelsnaam voor deze groep woningen de woonlasten neutraal?”

Van Amerongen onderstreepte dat het lastig wordt: „Want niet iedereen kan straks een investering doen van - bij wijze van spreken - 40.000 euro. Maar ik denk dat we wel moeten vasthouden aan die basisdoelstelling.”