Afbeelding

Brief van wethouder stelt actiegroep Swifterbos niet gerust

Swifterbant

SWIFTERBANT - Wethouder Peter van Bergen heeft de actiegroep Red het Swifterbos een e-mail gestuurd over de uitbreidingsplannen van Swifterbant. Bewoners trekken daaruit de conclusie dat een deel van het huidige bos en de volkstuinen/paardenstallen wel degelijk moeten wijken voor woningbouw.

De gemeente had eerder al bekend gemaakt dat toekomstige woningbouw moet plaatsvinden op de locaties Hazepad (tussen de Buitenhof en de Boslaan) en Volkstuinen (bij het Swifterbos). De wethouder schrijft in zijn e-mail dat Swifterbant er 20 tot 25 woningen per jaar bij moet krijgen.

Twee workshops

In reactie op dat bericht werd door onder anderen oud-dorpsvoorzitter Anne-Marie van Huffel-de Graaf de actiegroep Red het Swifterbos opgericht.

Voor komende donderdag zijn er door Dorpsbelangen twee workshops belegd om met de inwoners te praten over de toekomst van het Swifterbos. Vooruitlopend op die bijeenkomsten had de actiegroep de wethouder om opheldering gevraagd. Van Bergen heeft de actiegroep daarop vanmiddag een e-mail gestuurd.

E-mail wethouder

Tekst van e-mail wethouder Peter van Bergen, zoals door actiegroep Red het Swifterbos gepubliceerd op Facebook:

Op 22 mei 2012 heeft het college gekozen voor een bottum-up benadering. Deze bottom-up benadering is een vorm van inwonersparticipatie waarbij inwoners, verenigd in belangverenigingen, zelf de zoektocht naar nieuwe woningbouwlocaties uitvoeren. In Swifterbant heeft Dorpsbelangen Swifterbant deze rol op zich genomen. Kern van de structuur is, dat Dorpsbelangen een werkgroep en klankbordgroep formeert. In deze werkgroep, met de klankbordgroep als adviserend orgaan en eventueel onder begeleiding van een extern adviesbureau, worden de voorstellen uitgewerkt.

De visie die wij als gemeente Dronten samen met Dorpsbelangen hebben is gebaseerd op het uitgangspunt: ?het ontwikkelen van rood door groen te versterken?.

Binnen deze visie zijn na een afwegingsproces tussen verschillende locaties, uiteindelijk 2 potentiële, kansrijke ontwikkellocaties voor woningbouw op de middellange termijn (2018-2024) benoemd:
- Locatie Hazepad
- Locatie Volkstuinen (naast Swifterbos).

In de visie hebben wij gezamenlijk voor de ontwikkeling van deze locaties, een versterking van de groenstructuur als randvoorwaarde genoemd. Hiertoe zijn benoemd:
- Aanleg groenstructuur (groot ca. 6 ha) op de kavel Rivierduingebied (landbouwperceel hoek Swifterringweg/Kamperhoekweg). Doel in de eerste plaats is een op zich zelf staande groenstructuur, met als functie een recreatief uitloopgebied aan de noordzijde van Swifterbant. Op de langere termijn (na 2025) kan het dan aanwezige groene casco worden uitgebreid. Deze locatie is vanwege het dan aanwezige groene casco ook kansrijk voor woningbouw op de langere termijn. Zolang deze locatie niet voor woningbouw bestemd is moet de agrarische functie op de rest van deze locatie kunnen worden voortgezet.
- Als alternatief voor de groenstructuur op de kavel Rivierduingebied wordt een verbindingszone tussen het bestaande bos ten zuiden van de Bloemenzoom en het nader te realiseren Swifterpark (familie Van Dalen) aan de zuidzijde van Swifterbant voorgesteld. Deze locatie heeft vooralsnog niet de voorkeur omdat de betreffende kavel niet of nauwelijks geschikt is voor woningbouw op de langere termijn.
- Upgrading bestaande Swifterbos (eigendom Staatsbosbeheer). Het bos is toe aan een opknapbeurt. Het is een mooi bos, maar de recreatieve functies en de toegankelijkheid van het bos laten op dit moment te wensen over.

Versterking van de groenstructuur is dus randvoorwaardelijk voor de ontwikkeling van de voorgestelde woningbouwlocaties.

In verband met de handhaving van het voorzieningen niveau (winkels, sportverenigingen, scholen etc.) hebben wij in onze woonvisie voor Swifterbant een groeidoelstelling opgenomen (20 tot 25 woningen per jaar). Met de ontwikkeling van genoemde woningbouwlocaties willen we onze groeidoelstelling vormgeven.

Gelijker tijd willen we dit ook doen met een versterking van de groenstructuur. Enerzijds door een nieuwe groenstructuur aan de noordzijde van Swifterbant aan te leggen, anderzijds door het opknappen en het weer recreatief aantrekkelijk maken van het Swifterbos.

Een medewerker van de gemeente zal bij de bijeenkomst aanwezig zijn.

Met vriendelijke groet,
Peter van Bergen
Wethouder

Dossier woningbouwlocaties Swifterbant

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden