Ondergrondse container in de wijk De Graafschap in Biddinghuizen.
Ondergrondse container in de wijk De Graafschap in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

B en W leggen stortingen in ondergrondse restafvalcontainers sterk aan banden

Algemeen

DRONTEN - Als het aan B en W ligt, mogen inwoners straks nog maar twee keer per dag een ondergrondse restafvalcontainer openen. Op den duur wordt dat één keer per dag. Ook worden de afvalpassen gekoppeld aan twee of drie containers.

B en W hebben een afvalbeleidsplan voor de jaren tot 2025 opgesteld. Dit moet nog worden vastgestel door de gemeenteraad.

Eén van de voornemens is het op adresniveau registreren van de afvalpassen en van alle minicontainers. Op die manier wil het college oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers en het structureel verkeerd gebruik van minicontainers voorkomen.

Groen- en papiercontainers

Als inwoners hun vuil niet correct scheiden, weet de gemeente vaak niet bij welk adres een container hoort. Dat maakt het moeilijk om inwoners te informeren en om te handhaven.

Met het oog daarop is de bedoeling om de groen- en papiercontainers te voorzien van een chip. De gemeente weet dan waar welke container staat en of er voor de containers afvalstoffenheffing wordt betaald.

Wel is 60% van de huidige containers te oud voor een chip. Daarom is het de bedoeling om alle containers ouder dan 15 jaar te vervangen. Inwoners kunnen dan tegelijkertijd papiercontainers van 180 liter inruilen voor een grotere container. Deze hele operatie kost de gemeente in de jaren 431.000 euro.

Ondergrondse

Door de afvalpassen te registreren, hopen B en W illegale stortingen door bedrijven in de ondergrondse containers tegen te gaan. „Bedrijven dienen zelf zorg te dragen voor de afvoer van bedrijfsafval”, schrijft het college, „De ondergrondse containers restafval zijn bedoeld voor huishoudens die hiervoor afvalstoffenheffing betalen.”

Gemiddeld brengt een huishouden anderhalve keer per week een afvalzak naar een container. Volgens B en W is het daarom geen probleem om het maximale aantal stortingen te beperkten tot twee per dag. In een later stadium wordt dat één keer per dag.

Als het voorstel wordt aangenomen, kunnen inwoners alleen in twee of drie containers in hun eigen buurt storten. Ook kondigt het gemeentebestuur aan intensiever te gaan handhaven op stortingen en bijplaatsingen.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden