Lazise Hillebregt - fractievoorzitter D66.
Lazise Hillebregt - fractievoorzitter D66. ©maartenheijenk.nl

Is het registreren van de afvalpas een voorbereiding op restafval betalen per kilo?

Gemeente

DRONTEN - B en W overwegen de afvalpas op adresniveau te registreren. Wordt daarmee voorgesorteerd op het betalen van restafval per klepopening of per kilogram? Dat wilden de twee grootste fracties in de gemeenteraad (VVD en CDA) donderdag weten van wethouder Roelof Siepel.

Het gedifferentieerde afvaltarief, kortweg ‘diftar’ komt regelmatig terug in de discussies in de gemeenteraad. Wethouder Siepel kon donderdag niet ontkennen dat de registratie van de afvalpas kan worden gebruikt voor diftar. B en W willen de optie van diftar voor de toekomst openhouden, maar constateren ook dat het enthousiasme op dit moment in de gemeenteraad niet groot is.

Een onding

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was alleen de SP tegen diftar. Frans Rietveld herhaalde dat de afgelopen week: „Diftar is een onding. Het leidt tot zwerfafval, tot dumpingen. Dat moet je niet willen.”

GroenLinks was donderdag de enige uitgesproken voorstander van diftar. Danieke van Baal snapt niet waarom de afvalpassen moeten worden geregistreerd als er verder niets gebeurt met de hoeveelheid kilo’s restafval: „Dat zien wij niet zitten.”

Lazise Hillebregt (D66) snapte het niet: „Waarom nu de pas al koppelen, terwijl de discussie over diftar nog niet is gevoerd en diftar nu ook nog niet wordt ingevoerd? Dat is onduidelijk, dat roept vragen op in de samenleving.” Paul Gach (VVD) zei tegenstander te zijn van het invoeren van diftar en toonde zich nog niet enthousiast over het registreren van de afvalpas.

Oneigenlijk gebruik

Wat B en W betreft kan het registreren van de passen helpen bij het oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers: „Het komt voor dat mensen privé een afvalpas hebben, maar deze ook bedrijfsmatig gebruiken om acht keer de klep te openen.” Met de registratie kan niemand op heterdaad betrapt worden: „Maar het kan wel een indicatie zijn om eens te kijken wat er gebeurt.”

De gemeenteraad neemt op korte termijn nog geen beslissing over het registreren van de afvalpassen en over diftar. De meningen uit de raad helpen B en W wel bij het schrijven van het afvalbeleidsplan, dat deze zomer door de raad moet worden vastgesteld.

Registratie afvalpas

.

Verkiezingsbeloften 2018:

Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder. Deze stelling werd in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 door DeDrontenaar.nl voorgelegd aan de politieke partijen. Hun reacties:

GroenLinks - helemaal eens

Wie zijn afval goed scheidt, mag minder gemeentelijke belasting betalen. Bovenop een laag basistarief wordt per kilo restafval een extra bedrag gerekend, met een vrijstelling van de eerste 100 kilo. Goed gedrag mag beloond worden!

ChristenUnie - helemaal eens

‘De vervuiler betaalt’ is een mooi principe. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de grootte van een huishouding. Ook huishoudens die door bijvoorbeeld medische bijzonderheden extra afval hebben willen we niet extra belasten.

CDA - eens

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ is een effectieve methode om restafval terug te brengen, blijkt uit onderzoek. In Dronten zijn we al jaren goed op weg met het scheiden van afval. Toch wordt de landelijke norm nog niet gehaald.

D66 - eens

D66 is voorstander van de vervuiler betaalt. In de raad is echter afgesproken eerst de ervaringen van het scheiden van afval via de ondergrondse containers af te wachten.

Leefbaar Dronten - neutraal

Leefbaar Dronten vindt de tarieven voor afvalinzameling passend. Via de nieuwe ondergrondse containers kan men restafval naar eigen inzicht en behoefte afleveren. Extra kosten berekenen is in Dronten vooralsnog niet noodzakelijk.

PvdA - neutraal

De vervuiler betaalt, dat klinkt goed. Er kleven ook gevaren aan. Waarom betalen als het gratis kan in het bos?. Het vereist sociaal gedrag en solidariteit van iedereen in de gemeente. Zwerfvuil ligt op de loer. Mensen met minder inkomen dan 120% van het minimum loon moeten iets gecompenseerd worden.

VVD - neutraal

Niemand gooit graag iets weg en veel inwoners van de gemeente Dronten scheiden hun afval al goed. De VVD steunt daarom de verlaging van de afvalstoffenheffing. Dat is goed voor milieu én portemonnee. Verschil in tarieven is hiermee nu niet nodig.

SP - oneens

Als je door omstandigheden toevallig wat meer afval hebt dan anderen, zou je daar niet voor beboet moeten worden. Moeten betalen voor restafval werkt zwerfafval en ongelijkheid in de hand. Wat de SP betreft dus geen optie.