De rode beuk op begraafplaats De Wissel.
De rode beuk op begraafplaats De Wissel. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | Een rode beuk is wel een beuk

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Vorige maand schreef ik: „Een haagbeuk is geen beuk.” Maar dan blijft natuurlijk de vraag: wat is dan wel een beuk? Daarom deze maand een echte beuk, en dan direct de duurste, een rode beuk. Deze beuk staat op begraafplaats De Wissel.

In Dronten groeien niet zo veel beuken. Dit komt omdat een beuk een echte bosboom is die liever een beetje zure en vochtige grond heeft. Met name door de droge zomers van de afgelopen jaren zijn er in het oosten van Nederland, op het droge zand, veel beuken dood gegaan.

Een rode beuk heeft echt donker, bijna paars blad. Als beuken gezaaid worden is er een heel klein aantal bomen die als afwijking deze bladkleur hebben. Een echte rode beuk kost in de handel ook meer dan een beuk met groene bladeren. Zelfs uit de beukennootjes van de rode beuk komen meestal beuken met groen blad terug.

En het verschil met de haagbeuk? Kijk bijvoorbeeld eens naar de volwassen bomen, de vorm is heel anders. Maar je kan ook naar het blad kijken. Beuk heeft een bladrand die helemaal gaaf is, terwijl bij haagbeuk de bladrand op een zaag lijkt.

Een boompje opzetten