De Schatkamer
De Schatkamer ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Hangjongeren rond school Biddinghuizen: „Kinderen voelen zich niet meer veilig”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Dorpsbelangen Biddinghuizen en openbare basisschool De Schatkamer hebben de gemeenteraad brieven gestuurd over overlast door jongeren. „Wat ons het meest schokt is dat kinderen zich niet meer veilig voelen”, schrijft de Dorpsbelangen. Jonge kinderen mogen van hun ouders na schooltijd niet meer op het plein spelen.

Jongeren tussen de 12 en 16 jaar vervuilen volgens de brieven de omgeving van de scholen. Dat gebeurt in wisselende groepen, die steeds groter worden: „Verveling, meelopen, lusteloosheid, gebrek aan toezicht van ouders zijn enkele voorbeelden waaruit dit probleemgedrag ontstaat.”

Schunnige taal

„Daar waar eerder kinderen schommelden op de schommels, worden deze kapot gemaakt. De prullenbakken worden in de fik gestoken. De zandbak wasemt regelmatig de geur van urine uit”, schrijven leerlingenraad en leerkrachten van De Schatkamer, „Gelukkig wordt er nog wel met stoepkrijt gespeeld. Alleen jammer dat daar nu piemels en schunnige taal mee op de muren wordt gekalkt.”

Ook het gebouw zelf is mikpunt van vernielingen en bevuilingen: „Denk aan kapotte ramen, meerdere malen vernielde logo’s, besmeurde ramen met bijtende stoffen, beschadigde vensterbanken, etcetera. De lijst is eindeloos.”

Nooit wat gehoord

„Iedere ochtend is de beheerder minimaal een half uur bezig met het opruimen rondom het gebouw”, meldt de school. Dorpsbelangen schrijft dat leerkrachten mailcontact hadden gehad met de gemeente: „Maar ze hebben nooit wat teruggehoord.”

Er zijn gesprekken geweest met de wijkagent, jongerenwerker en betrokken dorpsgenoten. „Alle pogingen die tot nu toe gewaagd zijn, zijn mislukt”, concludeert De Schatkamer, „De groep wordt groter en de dreigende houding neemt toe. De vernielingen worden heftiger en de maat is vol.”

Een plek nodig

Dorpsbelangen vindt dat de betreffende jongeren een plek nodig hebben. De gemeenteraad wordt gevraagd hierover na te denken.

Ook De Schatkamer geeft mogelijke oplossingen aan, zoals meer prullenbakken, een hek rondom het plein, vrijwilligers om toezicht te houden, sociale controle, begeleiden van de jongeren en een Cruyff Court.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden