Saskia Haarhuis, VVD
Saskia Haarhuis, VVD ©maartenheijenk.nl

Raad Dronten unaniem over bezwaar tegen OV-kaalslag: „Een onzalige ontwikkeling”

Algemeen

DRONTEN - De voltallige gemeenteraad is fel tegen de door Gedeputeerde Staten aangekondigde kaalslag in het openbaar vervoer in Dronten. „Over my dead body”, zegt SP’er Peter Duvekot. „Echt een onzalige ontwikkeling”, vult Saskia Haarhuis (VVD) aan. „We moeten de provincie vragen er voor eens en voor altijd van af te blijven”, aldus D66-raadslid Rob van der Schans.

Het OV heeft tijdens corona te maken met minder reizigers. De provincie kijkt daarom in opdracht van het Rijk naar financiële oplossingen. Daarbij worden in Flevoland vanaf 1 januari 2022 vooral Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant getroffen. B en W bereiden daarover een bezwaarschrift voor.

Toezegging

CDA, GroenLinks en SP stelden vanavond vragen over het schrappen en inkrimpen van buslijnen. VVD-wethouder Irene Korting houdt zich vast aan een uitspraak van haar partijgenoot Jan de Reus. Deze gedeputeerde heeft verzekerd dat er een oplossing komt voor Dronten. „Daar houden we hem aan”, aldus de wethouder.

Ook Korting omschrijft de bezuiniging als ‘een kaalslag voor Dronten’: „Dronten is het hardst getroffen en dat is voor B en W onacceptabel.” Ze noemt daarvoor tal van argumenten, waaronder de aangekondigde groei van Dronten en de ‘bovenmatige vergrijzing’.

De wethouder wil de bereikbaarheid van bepaalde wijken en van álle dorpskernen zo goed mogelijk behouden. Het gaat haar te ver dat er straks geen bussen meer rijden naar de wijken Manege, Lancaster en Landmaten.

Proces beïnvloeden

Irene Korting heeft de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd over dit onderwerp. Tal van personen en instanties uitten hun zorgen. Uiteindelijk nemen Gedeputeerde Staten echter de beslissingen: „Maar wij kunnen dat proces beïnvloeden en proberen dat zeker te doen.”

Volgens Rob van der Schans keren soortgelijke plannen regelmatig terug. Hij denkt erover om in de gemeenteraad een motie in stemming te brengen, waarin de provincie wordt gevraagd om de buslijnen in de gemeente Dronten ook in de toekomst ongemoeid te laten.

Kaalslag OV

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden