Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal.
Zwerfvuilactie Swift'64 Voetbal. eigen foto

Clubs in financiële problemen door getreuzel van gemeente met oud-papiergeld

Gemeente

SWIFTERBANT - Voorzitter Anco van der Velde van voetbalvereniging Swift’64 is slecht te spreken over de manier waarop de gemeente Dronten omgaat met de oud-papiergelden. De gemeente heeft de kwestie geparkeerd en heeft zelfs over de subsidie voor 2021 nog geen beslissing genomen. Het gaat voor de clubs om veel geld. Van der Velde: „Het kan toch niet zo zijn dat verenigingen hierdoor in financiële problemen komen?”

Oud papier werd in het verleden door verenigingen opgehaald. Dertien clubs ontvingen daarvoor een vergoeding. De gemeente garandeerde hen gezamenlijk sowieso 80.000 euro per jaar.

PMD-zakken en zwerfvuil

Sinds de gemeente de inzameling van oud papier heeft overgenomen, konden de clubs nog wel het geld krijgen mits ze PMD-zaken huis-aan-huis bezorgden. Vorig jaar stopte ook de bezorging van PMD-zakken. De verenigingen konden toen geld verdienen door zwerfafval in te zamelen.

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst eruit ziet. De gemeente meldt desgevraagd dat er zelfs over dit kalenderjaar nog geen afspraken zijn gemaakt met de verenigingen. Wel hebben de clubs de toezegging, dat áls de subsidievereniging wordt stopgezet, de gemeente streeft naar stapsgewijs afbouwen.

Ter discussie

Op het moment dat ze moesten stoppen met oud papier, hebben de verenigingen volgens Anco van der Velde expliciet aan de gemeente gevraagd of de vergoeding ter discussie stond: „Dit bleek destijds niet het geval, de vergoeding zou in stand blijven, alleen diende er wel een tegenprestatie geleverd te worden. Dat vonden wij logisch.”

Vorig seizoen bleek de situatie veranderd. De clubs kregen opeens te horen dat het niet vanzelfsprekend is dat de vergoeding in stand blijft: „Hierbij hebben wij aangegeven dat er in onze ogen een afspraak was. De gemeente zou nakijken of zij iets over deze afspraak kon vinden. Voor zover wij kunnen nagaan heeft hier nog geen terugkoppeling over plaatsgevonden.”

Onzekerheid

Volgens de gemeente zijn de verenigingen in 2020 geïnformeerd dat er voor 2021 afspraken moeten worden gemaakt over een andere tegenprestatie dan zwerfvuil inzamelen. Van der Velde stelt dat het sindsdien, mede door corona, stil is.

Het jaar 2021 is bijna halverwege en voor de clubs is er nog steeds geen duidelijkheid. Ze willen weten óf ze geld krijgen, wanneer en hoe het in de toekomst geregeld wordt. De voetbalvoorzitter vertelt dat het voor zijn club een grote hap in de exploitatie is.

Die onzekerheid is voor Swift’64 een extra groot probleem, omdat de inkomsten door corona toch al aanzienlijk lager zijn dan in andere jaren: „Wij willen graag harde afspraken maken over de vergoeding, zodat wij hier in onze begrotingen rekening mee kunnen houden.”

Win-winsituatie

De Swift-voorzitter vraagt zich af waarom de gemeente niet gewoon doorgaat met het laten ophalen van zwerfvuil. „Dat is toch een win-winsituatie? De gemeente Dronten wordt lekker schoon en de verenigingen kunnen in hun begrotingen rekening blijven houden met de vergoeding.”

Anco van der Velde herhaalt dat hij het prima vindt dat de gemeente een maatschappelijke tegenprestatie vraagt: „Als de vergoeding maar in stand blijft. Alle verenigingen hebben zich steeds welwillend opgesteld en zijn flexibel ingesprongen op de nieuwe situatie rondom het oud papier. Wat wij nu willen is zo snel mogelijk zekerheid.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 2 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 3 uur geleden