Liane Wolfert met op de achtergrond het play-backorkest uit Den Haag.
Liane Wolfert met op de achtergrond het play-backorkest uit Den Haag. ©maartenheijenk.nl

Mantelzorgers dankbaar bij zomerdriedaagse: „Blij dat er aandacht voor hen is”

Algemeen

DRONTEN - Terwijl professionele zorgverleners op vakantie zijn en activiteiten stil liggen, zetten Mantelkring en OpenJeHart de mantelzorgers in Dronten drie dagen lang in het zonnetje. „We willen de mantelzorgers nog eens extra verwennen, ze een leuke middag bezorgen waarbij het echt om henzelf draait”, zei organisator Liane Wolfert voorafgaand aan de zomerdriedaagse. Die opzet lijkt volledig geslaagd.

Op het binnenplein van De Meerpaal werd de driedaagse vanmiddag afgesloten. De aanwezige mantelzorgers werden getrakteerd met de resultaten van de actie ‘Heel Dronten Bakt’ en een seniorenorkest uit Den Haag vermaakte de ruim honderd aanwezigen met het play-backen van muziek van André Rieu, André Hazes, Ria Valk en anderen.

Drie dagen activiteiten voor mantelzorgers. Hoe kijk je erop terug?
Liane Wolfert: „Er zijn 110 mensen binnen, ik zie allemaal blijde gezichten, dankbare mensen. Dit is waarvoor wij het doen.”

Waarom een zomerdriedaagse?
„In de zomermaanden liggen heel veel activiteiten stil. Mensen kunnen het hele jaar door overal terecht, maar in de zomer gaan de professionals en alle initiatieven op vakantie. En dan vinden wij het belangrijk dat wij er juist wél zijn. Dus al onze activiteiten gaan door en dat vieren we dan ook nog eens met deze driedaagse.”

Waar bestaat die zomerdriedaagse uit?
„Het is eigenlijk een soort ‘zomerkamp’, zoals jij dat misschien ook nog wel kent van vroeger. Drie dagen lang vijf tot zes workshops op een dag, voor ieder wat wils: ontspanning, persoonlijke ontwikkeling, dansen, wandelen, muziek.”

Waarom is dat belangrijk voor die mantelzorgers?
„Veel mantelzorgers vertelden ons, dat ze vanwege de zorg voor hun naaste niet op vakantie kunnen. Daarom willen wij die mantelzorgers nog eens extra in het zonnetje zetten. De eerste dag kwam er al een mantelzorger naar me toe en die zei: ik heb geregeld dat mijn kinderen er zijn, dat er voor pa gezorgd wordt, zodat ik drie dagen lang mijn uitje heb. Dus het wérkt! Mensen genieten ervan, kunnen er weer even tegenaan. Daarmee bereiken wij ons doel.”

Hoe zijn de reacties in het algemeen?
„Het is misschien heel gek om te zeggen dat die fantastisch zijn. Maar mensen zijn in ieder geval dankbaar. Ze zijn blij dat er aandacht voor hen is.”

Wat vind je zelf het mooiste van deze drie dagen?
„We zijn maanden geleden begonnen met de voorbereidingen. Dan is er nog helemaal niks en zeggen we tegen elkaar: we gaan drie dagen feest vieren. Een heel team heeft vervolgens de energie om dit te organiseren, met vandaag een prachtige finale met zo’n orkest hier in De Meerpaal. Dat het lukt om van niets iets te creëren met dit resultaat… dat vind ik het mooiste.”

Er lopen héél veel mensen rond in rode shirts.
„Ja, ik geniet enorm van ons team. De afgelopen dagen hebben zo’n 25 vrijwilligers zich ingezet. Je hoort geen wanklank, we doen het met elkaar, iedereen heeft een lach, iedereen heeft een vriendelijk woord. En dat is niet omdat wij zeggen dat het moet, nee het komt allemaal uit het hart. Neem zo’n high tea: die hoeven we niet in te kopen, dat doen we met elkaar. Iemand bakt brownies, een ander verzorgt wraps, noem maar op.”

Was het een tegenvaller dat je het programma van buiten naar binnen moest verplaatsen?
„Vorig jaar hadden we allemaal tenten staan en dat gaf een andere sfeer. Maar dat we nu de ‘grande finale’ in De Meerpaal mogen houden, dat is wel een kers op de taart. Zo’n optreden wordt hier mooi uitgelicht, het geluid is perfect, dus dat is een geluk bij een ongeluk.”

Wil je verder nog iets kwijt?
„Jazeker. Deze drie dagen waren niet mogelijk geweest zonder een donatie van Odd Fellows, zonder Marión Reizen die helemaal naar Den Haag rijdt om het orkest op te halen en zonder de Rotaryclub. En natuurlijk De Meerpaal en Ernst Grootoonk die de ruimten beschikbaar hebben gesteld.”

Volgend jaar vijf dagen?
„In Den Haag doen we het inderdaad vijf dagen. Mensen hebben gevraagd of dat in Dronten ook kan, maar ik denk dat drie dagen in Dronten met de animo hier en het aantal leden helemaal goed is.”

Zomerdriedaagse

.


Foto’s: ©maartenheijenk.nl






Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden