In Dronten tot nu toe wel Aziatische bosmug gevonden, maar nog geen tijgermug

Algemeen

DRONTEN - In Lelystad zijn de afgelopen jaren honderden Aziatische tijgermuggen aangetroffen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bestrijdt deze mug, die kan bijdragen aan het verspreiden van ziekten. De NVWA meldt nog geen vondsten van deze invasieve exoot in Dronten.

In tegenstelling tot de tijgermug is de Aziatische bosmug al wel overgevlogen vanuit Lelystad naar Dronten en andere Flevolandse gemeenten. De NVWA bestrijdt deze bosmug niet meer vanwege het geringe risico voor de volksgezondheid.

Verspreiden van ziekten

Daarentegen kan de tijgermug wel bijdragen aan het verspreiden van ziekten. „Al is de kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen, virussen van infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya overdragen, verwaarloosbaar klein”, aldus de NVWA.

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes verspreidde de mug zich de afgelopen jaren over grote delen van de wereld.

Openheid

In Lelystad wordt de tijgermug vooral aangetroffen in de omgeving van industrieterrein Noordersluis. Ook dit jaar zijn er in Lelystad weer enkele vondsten gemeld. 

Vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om meer openheid over deze vondsten. D66-kamerlid Tjeerd de Groot stelde minister Carola Schouten van Landbouw daarover kritische vragen. Hij wil onder andere dat de minister de namen van de betrokken bedrijven bekendmaakt. Het Platform Stop Invasieve Exoten ondersteunt de vraag naar meer openheid.

Bosmug

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.