De rode punten geven aan waar een patiënt TBE heeft opgelopen. De oranje punten zijn locaties waar het TBE-virus is aangetoond in wild of teken of kleine knaagdieren. De gele punt laten zien waar antistoffen tegen TBE is aangetoond in wild.
De rode punten geven aan waar een patiënt TBE heeft opgelopen. De oranje punten zijn locaties waar het TBE-virus is aangetoond in wild of teken of kleine knaagdieren. De gele punt laten zien waar antistoffen tegen TBE is aangetoond in wild. RIVM

Pas op! Tekenbeet in omgeving Roggebot kán leiden tot hersen(vlies)ontsteking

Algemeen

DRONTEN - Deze week is in de omgeving van Roggebot het tekenencefalitisvirus (TBE) aangetoond in een teek. Eerder liep in dezelfde omgeving een wandelaar het virus op door een tekenbeet. Dat was volgens de officiële cijfers de eerste en tot nu toe enige TBE-patiënt in Flevoland. De waarneming van deze week was eveneens de eerste in de provincie.

Tekenencefalitis is een hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaakt door het tekenencefalitisvirus. Besmette teken dragen dit TBE-virus over van dier naar dier en soms naar de mens. Sinds vijf jaar is bekend dat teken in bepaalde gebieden in Nederland besmet kunnen zijn met het TBE-virus.

Omgeving Roggebot

In de hele provincie Flevoland heeft volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot nu toe één patiënt het TBE-virus opgelopen. Dat was in de gemeente Dronten, maar het RIVM kan niet de precieze plek noemen: „Omdat het gaat om een persoon die daar in de omgeving aan het wandelen was en de locatie niet exact kon aangeven.”

„Omdat de exacte plek vaak lastig is aan te geven voor de patiënt, geven we met een stip op de kaart de regio zo goed mogelijk aan”, vervolgt de woordvoerder van het RIVM. Die stip staat in de buurt van Roggebot.

‘Losse’ teek

Deze week is in dezelfde omgeving het TBE-virus aangetoond, vertelt de woordvoerder in antwoord op vragen van DeDrontenaar.nl: „Het gaat om een ‘losse’ teek die gevangen is bij een zogeheten tekensleep.”

Het  RIVM geeft op haar website uitgebreide informatie over het virus.

.

Het kaartje van vorige week:


.

Het kaartje van deze week:


.