Joost Smiers
Joost Smiers screenshot TEDx Talks

Joost Smiers wil duizenden windmolens in Flevoland: „Dat wordt een feest!”

Algemeen

DRONTEN - In De Volkskrant schreef politicoloog Joost Smiers deze week een pleidooi voor de bouw van duizenden windmolens in Flevoland. Het kwam de voormalige hoogleraar in de sociale media op veel kritiek uit het gebied te staan. Zelf ziet hij het probleem niet zo. „Je geeft het landschap een enorme visueel rijkdom.”

Wat was voor u de aanleiding om dit te schrijven?
Joost Smiers: „In de eerste plaats heb ik ooit in Caloforia gezien dat héél veel windmolens bij elkaar ontzettend mooi is. Als je er langs loopt of fietst en je ziet die verschuiving van perspectief, dat is ongelooflijk spannend. Het tweede is dat windmolens vaak worden neergezet op plaatsen waar mensen er last van hebben. In Flevoland heb je ontzettend veel ruimte, er zijn nauwelijks boerderijen.”

U bent politicoloog en doet nogal wat uitspraken die buiten dat vakgebied liggen. In welke hoedanigheid hebt u dit artikel geschreven?
„Ik was hoogleraar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ben veel bezig geweest met kunst, met artistieke expressies. En ik ben bezorgd over de energietransitie.”

U vindt Flevoland niet moeders mooiste. Kunt u zich voorstellen dat er mensen zijn die Flevoland wèl mooi vinden?
„Eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen. Aan gebieden in Friesland en Groningen heeft de oudheid een eigen schoonheid gegeven. Flevoland zal ooit wel een keer een schoonheid krijgen, maar op dit moment is het niet het mooiste gebied van Nederland.”

In de gemeente Dronten maken nu al veel mensen zich zorgen over de bromtonen van turbines. Denkt u echt dat niemand last gaat krijgen van duizenden windmolens?
„In Flevoland is heel veel gebied waar in de verste verte geen woning staat. Natuurlijk moet je uitzoeken waar ze precies moeten komen, hoe je dat esthetisch doet, hoe je dat technisch doet, hoe je ervoor zorgt dat niemand er last van heeft. Als we dit een aantrekkelijk idee vinden, moet je daarvoor naar de tekentafel.”

Ik lees dat u zich druk maakt over geluidsoverlast in de publieke ruimte in uw woonplaats Amsterdam. Juist over dat geluid in combinatie met windmolens maken mensen in Dronten zich ook zorgen.
„Er komt binnenkort van mij een boek uit over geluid. Daarin geef ik aan dat geluid een serieus vraagstuk is. Dat is in het begin over het hoofd gezien en dat is vreselijk voor mensen die nu zo’n ding vlakbij hun woning hebben staan. Hetzelfde geldt hier aan de gracht, waar we een ontzettend probleem hebben met mensen die ’s nachts gillend en brullend rondlopen. Je mòet op het moment dat je dit plan gaat bestuderen kijken naar geluid. Dat moet op te lossen zijn. Mijn bedoeling is juist dat niemand er last van heeft.”

Is windmolens op het water geen betere optie?
„Jawel, maar het water raakt op een gegeven moment ook vol. Er moeten vissen zwemmen, er moeten boten varen. Je moet bij de energietransitie verschillende dingen doen. Dus windmolens op zee èn op land. En op land moet je ze dan niet in de buurt van woningen zetten, dus niet in Amsterdam vlakbij IJburg.”

Mensen in Flevoland zeggen dan: die meneer Smiers is weer een typisch geval van ‘not in my backyard’.
„Dat is het juist niet. Als we kiezen voor een energietransitie, dan heb je windmolens nodig. Flevoland is niemands achtertuin, daar kun je ver van wat voor woningen dan ook behoorlijk wat windmolens kwijt, zonder dat iemand er last van heeft.”

Er zijn ook wat praktische problemen, denk aan de beperkingen door vliegveld Lelystad.
„Er zijn allerlei actieve mensen in uw omgeving die de minister wijzen op de fouten in haar berekeningen. Ik denk dat een volgend kabinet gaat besluiten dat het vliegveld er helemaal niet komt.”

Een ander praktisch probleem is de woningnood. Flevoland heeft een forse woningbouwopgave en dat gaat niet samen met uw plan.
„Het laatste wat we in Nederland moeten doen is het woningprobleem oplossen door nog meer open ruimte vol te bouwen. Flevoland volpleuren met woningen, dat lijkt me een heel slecht idee. We hebben een tekort aan woningen omdat er steeds meer éénpersoonshuishoudens zijn. Je moet veel meer doen aan het verdichten van de stad, aan het bouwen van kleinere woningen, je moet slimmer bouwen, afgestemd op de vraag.”

Samengevat: u ziet geen belemmeringen voor duizenden windmolens in Flevoland?
„Er is ontzettend veel ruimte. Als je daar esthetisch iets aan toevoegt, maak je het ongelooflijk spannend. Dat wordt een feest! Mensen kunnen zich dat misschien niet voorstellen, maar ik zie het als een cadeau voor Flevoland; je geeft het landschap een enorme visueel rijkdom.”

Duizenden windmolens 


Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden