Maiko Kemp met zijn 8 'biggen' en 150 lege kratten.
Maiko Kemp met zijn 8 'biggen' en 150 lege kratten. ©maartenheijenk.nl

Eerstejaars maken studentenhuizen schoon: „De schimmel loopt de koelkast uit…”

Algemeen

DRONTEN - Het is een traditie bij sommige studentenhuizen: eerstejaars medestudenten inhuren voor de schoonmaak. Ook gisteren zagen verschillende ouderejaars hun kans schoon tijdens de jaarlijkse ‘biggenmarkt’. Merije Wesseling is niet heel enthousiast als ze hoort waarvoor ze is geveild: „Een studentenhuis schoonmaken? Ach nee toch!”

De eerstejaars ‘biggen’ werden tijdens hun introductieweek traditiegetrouw geveild. De kopers lieten hen klusjes doen. De opbrengst gaat naar Voedselbank Dronten.

Een bende

Tynke Hofstra woont in een studentenhuis aan de Oeverloper en is inmiddels een vaste koper op de biggenmarkt. „Het is na de zomervakantie een beetje een bende. En zelf houden we niet van schoonmaken.”

Is het echt ranzig? Tynke kan een vuil lachje niet onderdrukken: „Ja, de schimmel loopt de koelkast uit, dus daar hebben we behoorlijk wat mensen voor nodig.” 

Haar rolverdeling is al even traditioneel als de biggenmarkt zelf: „We hebben drie jongens en drie meisjes. Kunnen de jongens mooi in de tuin aan de slag en de meisjes binnen.”

Een koopje

Maiko Kemp tikt acht eerstejaars op de kop voor 80 euro. „Inderdaad, een koopje. Als student moet je nu eenmaal op de centen letten.”

Maiko is één van de tien bewoners van twee studentenhuizen aan het Meerpaalplein. Ze gebruiken het platte dak van benedenbuurman Countus als balkon. Daardoor waren er wat beschadigingen en heeft de huisbaas deze zomer het dakleer laten vernieuwen. Alle rommel van de studenten is aan de kant gezet.

150 lege kratten

„Een oud bed, een oude kast, een tafeltje en wat het belangrijkste is: 150 lege kratten”, zegt Maiko, „Dat moet opgeruimd worden.” Binnen ligt er ook werk voor de ‘biggen’: „We hebben na de zomervakantie nog niet heel goed opgeruimd, dus ik denk dat we de dag wel vol krijgen.”

Iris Schoenaker is één van de acht ingehuurde interieurverzorgers. Ze reageert nonchalant: „Ik vind het wel lachen. Op deze manier leer je medestudenten kennen en dat is de bedoeling. Bovendien maak je er een ander blij mee, dat is toch ook mooi?” 

Het deert haar niet dat het huis misschien goor is: „Handschoentjes aan en gewoon dóen!”

Biggenmarkt

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 21 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 21 uur geleden