Ingeborg Lups uit Dronten met dochter Amber.
Ingeborg Lups uit Dronten met dochter Amber. eigen foto

BN’ers bij landelijke dag voor kinderen van ouders met kanker in De Meerpaal

Algemeen

DRONTEN - In De Meerpaal is op zaterdag 30 oktober de landelijke dag voor kinderen van ouders met kanker. Jochem van Gelder is dagvoorzitter en kinderen kunnen onder meer het computerspel FIFA spelen met wereldkampioen Koen Weijland. Ook diverse andere BN’ers zijn aanwezig en er is een programma met optredens en workshops.

De dag is georganiseerd door Langs de Zijlijn. Deze stichting is opgericht door Ingeborg Lups-Dijkema uit Dronten. Zij vraagt om vroegtijdige aandacht en ondersteuning voor kinderen van ouders met kanker.

Ingeborg kreeg in 2015 borstkanker en zag hoe dit een enorme impact had op haar gezin. Haar dochter Amber liep op 14-jarige leeftijd mentaal vast. Uiteindelijk was psychologische zorg nodig om haar er bovenop te helpen.

Heel veel impact

„Ik vond het bijzonder dat er onvoldoende aandacht is voor deze kinderen”, zegt Lups-Dijkema, „En dat terwijl er zoveel mensen getroffen worden door kanker.”

Ze maakte het haar missie om een steunprogramma van de grond te krijgen. „Want alle kinderen in Nederland hebben recht op ondersteuning als een van hun ouders kanker krijgt.”

Landelijke dag

De stichting houdt sinds 2015 elk jaar een landelijke dag in De Meerpaal om aandacht te vragen voor de gevolgen voor kinderen van ouders met kanker. Dit jaar is de dag op 30 oktober.

Eén van de gasten is FIFA-wereldkampioen Koen Weijland. Hij is ambassadeur van de stichting en ‘ervaringsdeskundige’. Omdat er ook bij hem kanker in de familie voorkomt, weet hij wat voor impact dit heeft op kinderen.

Gehoor

In haar eigen omgeving vindt Ingeborg Lups-Dijkema inmiddels gehoor. De gemeente Dronten maakt samen met Langs de Zijlijn de brochure ‘Hoe gaat het met de kinderen?’ Ook landelijk krijgt het effect op de kinderen steeds meer aandacht. Zo startte de Universiteit Utrecht (UU) enkele jaren geleden met het project ‘Kind, gezin en kanker’.

Dit project heeft onder andere geleid tot de publicatie van twee praktische hulpboeken voor gezinnen met kanker, geschreven door Dineke Verkaik en Paul Boelen. Zij presenteren hun boeken op 30 oktober in Dronten.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden