Spic en Span samen met Monique Verschure en Coby Mol.
Spic en Span samen met Monique Verschure en Coby Mol. ©maartenheijenk.nl

Bewoners Tussendek werken nauw samen met Coloriet: „Het is zó fijn…”

Algemeen

DRONTEN - Sinds haar trouwen 56 jaar geleden woonde Coby Mol aan de Fokkestraat in Dronten. Toen ze vijf jaar geleden verhuisde naar het Tussendek, had ze een half jaar nodig om te wennen. Inmiddels wil Coby er niet meer weg. Zaterdag organiseerde ze samen met Coloriet dagbesteding De Boog een gezellige burendag voor haar medebewoners.

„Mijn man wilde niet, die vond het maar niks”, kijkt Coby terug naar haar verhuizing, „Op een gegeven moment kwam er een flat vrij aan de voorkant en zijn we toch gaan kijken. Hij was meteen overstag.”

Zelf moest Coby Mol wennen: „Ik miste mijn tuintje, ik kon niet zomaar de deur uit floepen. Maar inmiddels wil ik niet meer terug. We hebben het hier heel gezellig.”

Allemaal wat ouder

Het Tussendek staat nu bijna twintig jaar tegenover de Albert Heijn in het centrum van Dronten. „We worden wel allemaal ouder. De meesten zitten nu tussen de 70 en de 100 jaar. Er is één mevrouw die wordt volgende maand 101 en die woont hier al vanaf het begin.”

Het was al wel bekend dat Coby niet zou verpieteren in haar appartement. Daarvoor is ze veel te actief. „Ik doe overal vrijwilligerswerk, heb maar heel weinig vrije dagen”, vertelt ze, „Vorig jaar ben ik daarvoor benoemd tot ereburger van Dronten.”

De Kajuit

Het is dan ook niet vreemd dat Coby Mol actief is in de buurtvereniging van het Tussendek. Centraal in de activiteiten van die club staat De Kajuit, de zaal in het gebouw die was bestemd voor bewonersactiviteiten. Vandaar dat de buurtclub zichzelf ‘De Vrienden van de Kajuit’ noemt.

Verhuurder OFW besloot enkele jaren geleden een huurprijs in rekening te brengen voor De Kajuit. Dat konden de bewoners niet opbrengen. „En om elke dag iets te organiseren…” OFW probeerde daarop de ruimte te verhuren voor verjaardagen, feestjes enzo, maar dat liep niet.

Dagbesteding

Op dat moment kwam Coloriet in beeld. „De Regenboog werd verbouwd en Coloriet wilde met de dagbesteding naar buiten toe. Toen kwam deze ruimte beschikbaar”, blikt Monique Verschure, coach welzijn bij de zorginstelling, terug.

Sinds drie jaar heeft Coloriet vier dagen in de week haar dagbesteding ‘De Boog’ in het Tussendek. Het is een opvang voor mensen die thuis wonen en behoefte hebben aan sociale contacten. Dat kan zijn vanwege bijvoorbeeld eenzaamheid, een geheugen dat achteruit gaat of dementie. „Wij zijn er om contacten op te doen en ter ontlasting van de mantelzorgers”, legt Monique uit.

„Iedereen krijgt hier een warm welkom. Wij spelen in op de vraag en de behoefte van de bezoeker, ze kunnen hier zichzelf zijn.” Samen met de cliënten doet Coloriet in De Boog aan geheugentraining, creatief bezig zijn, bewegingslessen en de groep trekt er regelmatig op uit.

Samenwerking

Er is een hechte samenwerking tussen de bewoners en de dagbesteding. Coloriet is voor een belangrijk deel afhankelijk van vrijwilligers en toen er recentelijk een tekort was, hoefde Monique maar even contact te zoeken met Coby en het was geregeld. „We weten elkaar te vinden en we maken gebruik van elkaars kennis en kwaliteiten”, glundert Monique, „Het is zó fijn dat je een helpende hand krijgt.”

Die intensieve samenwerking leidde zaterdag tot een gezellige burendag. „Samenzijn, een hapje en een drankje, elkaar ontmoeten, kennismaken”, vertellen ze over deze activiteit. Er waren oudhollandse spelen en het duo Spic en Span zorgde ervoor dat iedereen erbij betrokken werd.

Het was voor De Vrienden van de Kajuit ook een buitenkansje om de mensen weer eens te activeren. Alhoewel… de vrienden hebben niets te klagen over de betrokkenheid van de bewoners. „Op de donderdag is er geen dagbesteding en dan zitten wij erin voor een bingo, spelletjesmiddag of themadagen. Door de corona heeft het lang stilgelegen, maar deze week zijn we weer begonnen met de bingo en het was meteen weer heel gezellig.”


Foto’s: ©maartenheijenk.nl