Zaterdag is de opening van de nieuwe sportzaal in Biddinghuizen.
Zaterdag is de opening van de nieuwe sportzaal in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Na Swifterbant lijkt ook in Biddinghuizen het doek te vallen voor volleybal

Sport

BIDDINGHUIZEN - Uitgerekend in de week dat Biddinghuizen haar nieuwe sportzaal opent, maakt BAS Volleybal bekend dat er dit jaar geen competitieteams zijn. In Swifterbant ging de volleybalafdeling van Swift’64 enkele jaren geleden samen met Libero’99 in Dronten, in Biddinghuizen dreigt het einde. Er worden nog reddingspogingen ondernomen. „Maar eerlijk gezegd heb ik er niet zo’n goed gevoel over”, zegt waarnemend voorzitter Peter van Woerden.

Van Woerden weet zich de jaren nog te herinneren dat BAS Volleybal een dikke 120 leden had. Dat was een jaar of vijftien geleden. Twee jaar geleden waren dat er 70. Daarvan zijn er nu nog 25 à 30 over.

Corona

Twee jaar geleden had BAS vier competitieteams. Nu zijn dat er nul. De waarnemend voorzitter noemt corona als belangrijkste oorzaak. Daarnaast gingen leden studeren en volgens Van Woerden is het een landelijke tendens dat teamsporten teruglopen: „Dat zie je ook bij BAS Voetbal.”

Een andere reden is het vertrek van spelers uit Swifterbant, die na het opheffen van Swift’64 in Biddinghuizen gingen volleyballen: „Je ziet toch dat de afstand op den duur een probleem is.” Ook het uiteenvallen van het ‘mooie damesteam’ speelt de club parten. De overgebleven fanatieke speelsters maakten de overstap naar Libero’99 in Dronten.

Enthousiast

In Swifterbant zijn ze enthousiast over het samenvoegen van de heren-, dames- en jeugdteams met Libero’99. Beide clubs voegden ook de besturen samen. In Swifterbant zijn nog wel trainingen, maar vanwege het verenigingsgevoel zijn alle wedstrijden in Dronten.

„Uiteraard is het jammer dat een vereniging niet meer zelfstandig verder kan, maar door een uitstekende voorbereiding en samensmelting is het uitstekend verlopen, waardoor volleybal mogelijk blijft voor iedereen in Dronten en Swifterbant”, stelt Ap de Boer van voorheen Swift’64.

Swift en Libero benaderden indertijd ook BAS om mee te doen aan hun samenwerking. „Maar die waren daar nog niet aan toe”, blikt De Boer terug. „Wij hebben het voorgelegd aan de leden en die wilden het niet”, zegt Van Woerden erover.

Reddingspogingen

In Biddinghuizen zijn nog wat restanten van de vier competitieteams over plus een groepje recreanten. „We gaan proberen dat bij elkaar te houden”, legt de voorzitter uit. Het is bedoeling om op dinsdagavond te trainen en op donderdag wedstrijdjes te spelen.

Een voordeel voor BAS is, dat er de afgelopen anderhalf jaar nauwelijks kosten waren. Daardoor zit er genoeg geld in kas om tot 1 januari geen contributie te heffen. Ook belangstellenden die aan de sport willen proeven, mogen gratis meedoen. De club hoopt op die manier toch nog door te kunnen gaan.

Nieuwe sportzaal

Peter van Woerden is 68 jaar. „Ik volleybal mijn hele leven al”, zegt hij. De waarnemend voorzitter keek jarenlang uit naar de nieuwe sportzaal in Biddinghuizen. Hij is recentelijk verhuisd naar Noord-Brabant: „Maar het is mijn streven om nog in ieder geval één keer in de maand naar Biddinghuizen te rijden. Ik wil heel graag in die nieuwe hal spelen.”

Voor het nieuwe multifunctionele gebouw De Binding betekent de aftakeling van de volleybalsport een tegenvaller. BAS Volleybal probeert de reservering van een deel van haar wekelijks sportzaaluren te annuleren.

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 9 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 9 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 10 uur geleden