Guido de Leeuw (rechts) verkoopt een broodmachine.
Guido de Leeuw (rechts) verkoopt een broodmachine. ©maartenheijenk.nl

Bazar graag terug naar Open Hof: „Maar ik durf mijn geld er niet op in te zetten”

Algemeen

DRONTEN - In plaats van duizenden bezoekers bij de jaarlijkse bazar in kerkcentrum Open Hof waren er vrijdag en zaterdag enkele honderden kopers bij het uitverkoopweekeinde van de Protestantse Gemeente Dronten. Er gaat zich een bedrijf vestigen in de loods van de bazar aan het Weerijs en dus moest die ruimte leeg. Voorzitter Guido de Leeuw genoot met volle teugen.

Vanwaar deze verkoop?
Guido de Leeuw: „Wij hebben nu een jaar in deze loods gezeten en we moeten eruit. Normaal gesproken hadden we dit weekeinde onze bazar in de Open Hof. Helaas gaat dat dit jaar wederom niet door.”

Waarom eigenlijk geen bazar? Er is toch alweer heel veel mogelijk?
„We hebben onze vrijwilligers gevraagd hoe zij er tegenover staan. Toen bleek dat minimaal de helft het niet zag zitten om een heel weekeinde in een drukke en warme ruimte te zijn. Dat komt ook doordat veel van onze 200 vrijwilligers tot de wat oudere leeftijdscategorie horen.”

Het idee is dus eigenlijk: jullie moeten weg uit deze loods en dan is het makkelijker om spullen te verkopen dan om alles te verhuizen?
„Precies. We hebben aan de Ellerweg een nieuwe schuur. Daar brengen we het beste spul naartoe. Maar we hebben nu twee jaar spullen ingezameld en we hebben gezegd: de voorraad is dermate groot dat we wat moeten opruimen.”

Waarom kan deze verkoop wel en de bazar niet?
„Omdat we bij de bazar allerlei andere dingen doen die het leuk maken. De visverkoop, het rad van avontuur, noem maar op.”

Houden jullie deze verkoop ook om een beetje in beeld te blijven?
„Natuurlijk. We willen op de één of andere manier van ons laten horen. Door corona word je uitgedaagd om creatief na te denken. Vorig jaar hebben we streekproducten verkocht, dat was best succesvol. Dit jaar moeten we de loods uit en houden we een verkoop vanuit de loods. Wat we dit jaar ook voor ’t eerst hebben gedaan is verkopen via Marktplaats. En we zetten extra in op de kledingverkoop. Ook dat is een succes.”

Hoe loopt het dit weekeinde?
„Vrijdag was het heel druk, drukker dan we hadden verwacht. Vandaag (zaterdag - red.) loopt het lekker door, maar is het niet al te druk.”

Hoeveel geld halen jullie ongeveer op?
„Dat zijn niet de omzetten die we gewend zijn uit de Open Hof. Ik verwacht dat we dit weekeinde iets van 3.500 à 4.000 euro binnenhalen.”

Waar gaat het geld naartoe?
„Naar het onderhoud van de Open Hof. We hebben er verder geen speciale doelen aan gekoppeld.”

Wat voor onderkomen krijgen jullie aan de Ellerweg?
„Daar hebben we een aardappelschuur ter beschikking gekregen. Die boer stopte ermee, had de schuur over en zei: ik kan er een caravanstalling van maken, maar ik vind het ook sympathiek om de bazar te helpen. Daar zijn we heel blij mee.”

Is het niet jammer dat het aan een buitenweg is?
„Voor een inzameling is dat inderdaad wat lastiger. Dat doen we normaal gesproken één keer in de maand. Veel mensen vinden dat prettig, het geeft een goed gevoel om spullen af te geven voor het goede doel. De laatste tijd hebben we dat niet gedaan omdat we van onze spullen af moesten. Het wordt lastig om iedereen naar de Ellerweg te laten komen. We zijn daarom aan het nadenken om het centraal in het dorp in te zamelen en het dan zelf te vervoeren. Dat levert natuurlijk wel extra werk op.”

Is het ook leuk om twee dagen in een loods te staan?
„Ik vind van wel. Het leuke van de bazar is dat je elkaar weer ziet. De vrijwilligers van de bazar zijn doeners, die vinden het leuk om lekker bezig te zijn, op een gezellige manier met leuke contacten, een kopje koffie met elkaar en aan het eind van de dag een biertje. Dat is onze drijfveer.”

Volgend jaar weer gewoon in de Open Hof?
„Ik ga er wel van uit. Maar ik durf mijn geld er niet op in te zetten.”


Ook de boeken moeten weg. (foto: ©maartenheijenk.nl)

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

!