Gasmeter
Gasmeter ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Gemeente Dronten wacht nog 5 jaar met aanwijzen van wijken die van gas af gaan

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten legt geen warmtenet aan in de wijken. Dat staat in de conceptvisie van het beleid dat moet leiden tot een aardgasvrij Dronten in 2050. In de periode tot 2026 wijst de gemeente nog geen dorpen of wijken aan die van het aardgas worden afgekoppeld.

Vooralsnog beperkt de gemeente zich vooral tot het bijhouden van de ontwikkelingen in de techniek: „We blijven onderzoeken of zich nieuwe kansen en mogelijkheden voordoen.” Daarnaast zet de gemeente zich in om de bewustwording over energiebesparen en isolatie te stimuleren.

OFW

Woningcorporatie OFW heeft wel plannen om woningen in diverse buurten te verduurzamen. „Andere woningen kunnen hier wellicht op aansluiten”, meldt de gemeente in haar conceptplan.

„In Dronten gaan we uit van de individuele keuze van inwoners”, schrijft wethouder Ton van Amerongen in het plan. Uit een enquête en gesprekken met inwoners kwam naar voren dat Drontenaren zelf willen kiezen voor een alternatieve vorm van verwarmen: „In deze visie wordt dan ook ingezet op alternatieven van verwarmen waarbij bewoners zelf de keuze hebben wanneer zij overstappen en met welke techniek dit gaat.”

Energiearmoede

Het rapport constateert dat veel inwoners te maken hebben met ‘energiearmoede’, ofwel een laag inkomen in combinatie met hoge energielasten. De wethouder stelt dan ook dat de financiën belangrijk zijn bij de plannen voor een aardgasvrij Dronten.

„Om uitvoering te geven aan de visie hebben we ondersteuning nodig van het Rijk. Deze ondersteuning is toegezegd, maar nog niet helemaal concreet”, aldus Van Amerongen. Hij wijst erop dat inwoners al wel gebruik kunnen maken van de gemeentelijke duurzaamheidslening.

Vijf jaar

Als de visie wordt vastgesteld, geldt deze voor vijf jaar. Over vijf jaar hoopt de gemeente meer informatie te hebben om de route naar een aardgasvrij Dronten in 2050 te vervolgen. Op dat moment wordt gekeken of er wijken zijn die kunnen starten met een zogenaamd ‘wijkuitvoeringsplan’.