Het pand van Eric Daniëls aan de Roodbeenweg.
Het pand van Eric Daniëls aan de Roodbeenweg. ©maartenheijenk.nl

Daniëls was ’t eerst met aanvraag voor Roodbeenweg en heeft een streepje voor

Gemeente

DRONTEN - Maatschap Twisk is al tijden bezig met plannen voor de huisvesting van 150 arbeidsmigranten aan de Roodbeenweg. Eric Daniëls kwam pas in juli met zijn voornemen voor 300 arbeidsmigranten twee boerderijen verderop. Twisk heeft de steun van de hele buurt, Daniëls allerminst. Maar Daniëls diende meteen een officiële aanvraag in en heeft daardoor nu een streepje voor bij de gemeente.

Volgens de regels van zowel de gemeente als de provincie mogen er op korte afstand van elkaar niet meer dan 300 arbeidsmigranten worden gehuisvest. En dus kunnen de plannen van Twisk en Daniëls niet allebei doorgaan.

Als eerste

B en W stellen nu in antwoord op vragen van de CDA-fractie dat Daniëls als eerste een aanvraag indiende: „Deze aanvrager heeft op grond van de geldende regels in beginsel als eerste recht op een besluit. Wanneer de aanvraag verder aan alle overige voorwaarden uit de beleidsregels voldoet, moet in principe een positief besluit volgen.” 

De gemeente kijkt momenteel of de aanvraag van Daniëls inderdaad aan alle wetten en regels voldoet. Is dat het geval en zijn er geen andere ‘omgevingsfactoren’ die een vergunning in de weg staan, dan móet de gemeente het licht op groen zetten voor Daniëls.

Experiment

Twisk heeft zijn aanvraag nog niet ingediend. In antwoord op het CDA stellen B en W bereid zijn in gesprek te gaan met de provincie. Als de provincie er een officieel experiment van maakt, kunnen beide plannen misschien doorgaan.

Bij de gemeente ligt ook een aanvraag van Leander Vereecken voor huisvesting van 50 arbeidsmigranten aan de Ottolanderlaan 12. Dat is twee kilometer verderop en vanwege die afstand beoordeelt de gemeente deze aanvraag los van de situatie aan de Roodbeenweg.

Campus

Daniëls verhuurt op de campus 270 voormalige studentenflats aan arbeidsmigranten. Deze vergunning loopt in 2023 af. Hij heeft de gemeente gevraagd of de campus open mag blijven totdat er op een andere plek, bijvoorbeeld aan de Roodbeenweg, permanente huisvesting is. De gemeente heeft dat verzoek afgewezen.

Roodbeenweg

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden