Afbeelding
Sabine van Erp

Overbelaste mantelzorgers in Dronten vragen om méér dan cadeautje van 80 euro

Algemeen

DRONTEN - Mantelzorgers kunnen ook dit jaar een zogenaamd ‘mantelzorgcompliment’ aanvragen bij de gemeente Dronten. De lokale stichting MeerSamen vindt dat lang niet genoeg. Zij pleiten voor beleid, want volgens hen zijn ongeveer 750 mantelzorgers in Dronten overbelast.

Het mantelzorgcompliment van tachtig euro bestaat sinds 2017 en wordt door de gemeente niet jaarlijks geïndexeerd. Vorig jaar maakte het gemeentebestuur bekend dat slechts 7,9% van de mantelzorgers het jaarlijkse presentje daadwerkelijk claimt.

Er is méér nodig

Stichting MeerSamen noemt zichzelf ‘een thuishaven voor burgerinitiatieven binnen het sociaal domein in Dronten’. Zij vinden dat er méér nodig is om ervoor te zorgen dat mantelzorgers het beter volhouden.

„Mantelzorg is zeer waardevol”, stelt de stichting ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg op woensdag 10 november, „Tegelijk is het zwaar om vol te houden en daarmee een grote veroorzaker van eenzaamheid.” Hulp vragen bij de gemeente of zorgverzekeraar is volgens de stichting lastig vanwege alle bureaucratie.

Emotioneel zwaar

Volgens MeerSamen zijn er in Dronten ongeveer 4.200 mantelzorgers actief, waarvan er naar schatting 750 overbelast zijn: „In de ergste situatie kan dat betekenen dat de mantelzorger uitvalt; in dat geval moet er ook extra zorg komen voor hulpbehoevenden. Dat is emotioneel zwaar, maar kost ook veel extra zorggeld. Daarom is beleid nodig!”

MeerSamen ijvert in Dronten voor een toegankelijk loket voor mantelzorgers, voor wijkgericht werken, voor meer maatwerk en voor een respijthuis om mantelzorgers te ontlasten: „Nu investeren in meer ondersteuning van mantelzorgers scheelt straks veel geld.”

Dag van de Mantelzorg