Remco de Maaijer - VVD
Remco de Maaijer - VVD ©maartenheijenk.nl

Inleveren wapens en vuurwerk is complex: „Niet een mitrailleur in een ton gooien”

Algemeen

DRONTEN - Inleveracties voor vuurwerk en wapens zijn complexer dan de gemeenteraad doet voorkomen. Je bent er niet als je een ton in het politiebureau zet waar inwoners hun vuurwerk of wapens mogen ingooien. Burgemeester Jean Paul Gebben wil er nog eens goed over nadenken.

GroenLinks stelde gisteren tijdens de raadsvergadering vragen over een vuurwerkinleveractie. VVD, ChristenUnie, D66 en PvdA deden een voorstel om in het vervolg mee te doen aan landelijke inleveracties voor wapens.

Jean Paul Gebben noemde dat voorstel sympathiek: „Maar het is veel te simpel om te zeggen: zet een ton neer en het is klaar. Ik ben niet onwillig, ik wil binnen de capaciteit die we hebben kijken of we een volgende keer kunnen meedoen. Maar ik ga het niet garanderen.”

Steekwapens

Remco de Maaijer (VVD) zei dat andere gemeenten aan de landelijke inleveractie meedoen met geringe kosten. Dat leverde in Almere 72 wapens op. Hij deed het voorstel om in Dronten een ton neer te zetten voor het inleveren van messen en andere steekwapens. Hij begrijpt ook dat het niet mogelijk is om daar een mitrailleur in te gooien: „Want dan moet er iemand bij staan om het in de gaten te houden.”

„We worstelen ongelofelijk met de politiecapaciteit”, benadrukte burgemeester Gebben. Dronten heeft zelf al te weinig capaciteit en moet daarnaast bij calamiteiten ook nog dienders uitlenen aan andere andere korpsen. Zo worden de dienders uit Dronten volop ingezet bij protesten op bijvoorbeeld het Museumplein in Amsterdam.

Vuurwerk

Op de inleveractie van vuurwerk komt de burgemeester binnenkort terug. Hij gaat dat eerst bespreken binnen de veiligheidsregio. Wel waarschuwde hij dat het net zo complex is als een wapeninleveractie.

GroenLinks vroeg om een laagdrempelige manier om vuurwerk in te leveren. „Dat is makkelijker gezegd dat uitgevoerd”, reageerde Gebben, „Het Openbaar Ministerie moet toestemming geven, want het vervoeren van vuurwerk en illegaal vuurwerk is strafbaar.”