De column van de burgemeester.
De column van de burgemeester. screenshot Gemeentenieuws

Burgemeester nuanceert advies over vaccineren: „Laat je goed voorlichten”

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Jean Paul Gebben noemde vaccinatie tegen corona vorige week ‘het tovermiddel’. Hij kondigde aan, dat hij de inwoners zou oproepen om zich te laten vaccineren. Deze week laat hij in het Gemeentenieuws een veel genuanceerder geluid horen.

„Als je (nog) twijfelt over vaccinatie: laat je goed voorlichten, stel vragen aan de GGD”, schrijft de burgemeester vandaag, „Vaccineren is en blijft je eigen beslissing, maar neem deze beslissing op basis van feiten en wetenschappelijke kennis.”

Tovermiddel

Vorige week zei de burgemeester nog volmondig ‘ja’ op de vraag of hij bereid was een oproep te doen aan de inwoners om zich te laten vaccineren.

In antwoord op vragen van PvdA-raadslid Suzanne Stoop zei hij toen: „Inenten is het tovermiddel als je kijkt naar de cijfers van de aantallen gevaccineerden en ongevaccineerden in de ziekenhuizen en op de ic’s. Je ziet daar een forse oververtegenwoordiging van niet-gevaccineerden.”

Teleurstellend

Gevraagd naar een reactie noemt de PvdA’er de nuancering van de burgemeester ‘teleurstellend’: „Het is jammer dat hij zo voorzichtig is om mensen niet voor het hoofd te stoten.” Volgens haar had Gebben nadrukkelijker kunnen oproepen om te vaccineren: „Want de feiten en de wetenschap wijzen nu eenmaal uit dat vaccineren hélpt.”

De kop boven de column van de burgemeester luidt: „Gebruik je boerenverstand!” Suzanne Stoop: „Mensen moeten juist ophouden met hun boerenverstand te gebruiken en gewoon luisteren naar mensen die er wél verstand van hebben.”

Vaccineren