Peter Duvekot - SP
Peter Duvekot - SP Foto: ©maartenheijenk.nl

Plan voor manifest arbeidsmigranten: „Als je niet tekent weten we je te vinden”

Gemeente

DRONTEN - B en W van Dronten willen werken aan een manifest voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Burgemeester Jean Paul Gebben hoopt dat alle betrokkenen daaraan  meewerken. Peter Duvekot (SP) vindt dat het in de openbaarheid moet gebeuren: „Als je niet tekent weten we je te vinden.”

Op verzoek van GroenLinks, PvdA en SP werd er de afgelopen week in de gemeenteraad gediscussieerd over de huisvesting van ‘Polen’. „Een zieke sector is, waar van alles mis is”, zei Duvekot. 

Het maximale

De SP’er erkende dat veel aspecten buiten de bevoegdheid van de gemeente liggen. Hij voegde daar wel een oproep aan toe: „Laten we niet het minimale doen, maar het maximale. Laten we dat met z’n allen vastleggen, afspraken maken en handtekeningen zetten.”

Ook Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) deed een oproep om de handen ineen te slaan: „Ik mis samenwerking tussen de verschillende partijen: huisvesters, uitzendbureaus, ondernemers waar de mensen werken en de Polen zelf. En de FNV kan daar een prima rol in spelen.”

Verantwoordelijkheid nemen

Burgemeester Gebben pakte de handschoen op: „We willen toe naar een manifest van alle partijen in onze gemeente. Laten we eens kijken of we met z’n allen onze verantwoordelijkheid kunnen nemen.” Hij zei graag in gesprek te willen met de betrokkenen, inclusief FNV-bestuurder Bart Plaatje. Uitgangspunt daarbij zijn de aanbevelingen, zoals die door Emile Roemer op het verzoek van de minister zijn opgesteld.

De aanvragers van het debat waren enthousiast. „We gaan er niet over, maar we kunnen ook niet wegkijken”, vond Suzanne Stoop (PvdA). Peter Duvekot trok het breder dan alleen huisvesting. Als het aan hem ligt worden ook zaken als zorg en arbeidsomstandigheden in het manifest meegenomen: „En dan niet zeggen: we gaan er niet over.”