De toekomstige verkeerssituatie bij Roggebot.
De toekomstige verkeerssituatie bij Roggebot. screenshot

Groei van Dronten | Waarom geen nieuw dorp bij Roggebot? Of bij de Elburgerbrug?

Algemeen

DRONTEN - Als de gemeente Dronten fors moet uitbreiden, geeft 14% van de lezers van DeDrontenaar.nl de voorkeur aan een nieuw dorp aan de Randmeren. Lezers doen daarvoor ook suggesties. Zoals een locatie bij Roggebot of bij de Elburgebrug.

De gemeenteraad neemt over een half jaar een beslissing over de groei van Dronten. Moeten die duizenden nieuwe woningen in de drie bestaande dorpen komen? Of in een heel nieuw dorp?

Recreatie

Die laatste optie kent ook tegenstanders. „Geen dorp aan het randmeer”, schrijft een lezer, „Hier is natuur. Randmeren moeten randmeren blijven voor recreatie. Steeds meer mensen wonen in de polder die ook willen recreëren.”

Een andere lezer schrijft: „Bouw in de buurt van de brug naar Elburg een nieuw dorp vergelijkbaar met Biddinghuizen en Swifterbant.”

Roggebot

Weer een andere lezer ziet een dorp Roggebot wel zitten: tussen de Hanzeweg, Reveweg, spoorlijn en Oudebosweg: „Dit is relatief arme landbouwgrond. Dicht op pleistocene zand. Klimaatadeptief dus.”

Volgens deze lezer is er ruimte voor naar schatting vijfduizend woningen: „Genoeg voor eigen voorzieningen.” Wat hem betreft kan er dan ook een lobby komen voor een eigen station. In combinatie met vijfduizend woningen in Dronten-oost is zo’n nieuw dorp in de ogen van de lezer een versterking van de as Dronten - Kampen - Zwolle.

.

Resultaten mini-enquête
DeDrontenaar.nl

Behalve voor de eigen aanwas moet Dronten ook extra woningen bouwen.

Eens68%
Oneens30%
Geen mening2%

De gemeente Dronten heeft nu tegen de 18.000 huizen. Hoeveel extra woningen mogen er de komende 20 jaar bij?

aantal
woningen
percentage
lezers
07%
5.00032%
10.00032%
15.00010%
20.00019%

Waar moet de nieuwbouw plaatsvinden?

locatie1e keus2e keus
Dronten-oost29%21%
Dronten-zuid19%18%
Swifterbant16%16%
Nieuw dorp14%10%
Dronten-noord13%15%
Biddinghuizen9%20%
Dronten-oost is richting Kampen, Dronten-noord is richting Ketelhaven en Dronten-zuid is richting Biddinghuizen. Nieuw dorp = een nieuw dorp aan de randmeren.

.

Extra woningbouw

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.