Frouke de Roo bij haar 'hygiënekast'.
Frouke de Roo bij haar 'hygiënekast'. eigen foto

Kastje in Dronten voor vrouwen die geen geld hebben voor maandverband

Algemeen

DRONTEN - Meisjes die niet naar school gaan, omdat hun ouders geen maandverband of tampons kunnen betalen. Frouke de Roo uit Dronten schrok ervan toen ze dat soort berichten las. Ze trekt zich het lot van deze mensen aan en heeft een ‘hygiënekast’ voor haar woning geplaatst.

Bij veel mensen die in armoede leven gaan eten en drinken vóór verzorgings- en hygiëneproducten. Dat maakt dat er soms geen geld is voor menstruatieproducten of shampoo. „Eén op de tien vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband”, stelt het armoedefonds.

Een hygiënekast in Dronten wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Frouke de Roo: „Ik heb een kastje gekocht en daar heb ik spullen voor de persoonlijke hygiëne in gelegd, die er gratis uitgehaald mogen worden.. Dat kastje staat bij ons buiten voor het huis aan De Morinel 158.”

Moeten we dan denken aan een kastje vergelijkbaar met de mini-biebs die je in voortuinen ziet?
„Inderdaad. Alleen is dit kastje helemaal dicht. Je moet een deurtje open doen om te kijken wat er in zit.”

Heb je dit zelf bedacht?
„Nee ik zag op TV Noord dat daar een vrouw het initiatief had genomen om zo’n kast buiten te zetten. Met niet alleen maandverband of tampons, maar ook shampoo en dat soort dingen.”

Waarom heb je dat idee overgenomen?
„Ik weet dat de voedselbank af en toe de vraag krijgt van mensen die producten voor de persoonlijke hygiëne nodig hebben, met name voor de menstruatietijd van de vrouw. Daar schrok ik van. Toen ben ik er eens goed naar gaan kijken. Dan kom je tot de conclusie: het kost inderdaad nogal wat. In die tijd heb ik af en toe wat aan de voedselbank gegeven. Uiteindelijk liet het me niet los en dacht ik: ik begin gewoon met een klein tuinkastje bij de voordeur.”

Ben je niet bang dat ook mensen die het best kunnen betalen iets meenemen?
„Er wordt wel tegen me gezegd: we wonen hier in een studentenbuurt, dus je weet niet wat er gebeurt. Maar ik ga uit van het goede van de mens. Als je daar niet meer van uit kunt gaan, dan kun je niks meer. Wel haal ik ‘m ’s avonds naar binnen.”

Bij de meeste mini-biebs mogen mensen die boeken meenemen ook andere boeken terugleggen. Mogen mensen bij jou ook doneren?
„Ik denk dat mensen die er wat uithalen niet allemaal in de gelegenheid zijn om er ook iets in te leggen. Ik wil ook wel een beetje controle houden, ik wil niet alles erin hebben. Maar mensen die wat willen doneren: dat is altijd welkom.”

Heb je al reacties gehad?
„Nee, nog niet. Maar we hebben het ook nog niet overal bekendgemaakt. Eerst maar eens in DeDrontenaar.nl en dan kijken we of er mensen op af komen.”

Wat hoop je te bereiken?
„Het gaat me beslist niet om persoonlijke eer ofzo. Ik hoop dat mensen, die het nodig hebben, het gaan gebruiken. Het is misschien iets kleins, maar als ik hiermee mensen kan helpen, dan vind ik het voor mezelf een goed idee.”