Windplan Groen
Windplan Groen ©maartenheijenk.nl

‘Omsingelde’ buren van Windplan Groen bereiken overeenkomst over vergoeding

Algemeen

DRONTEN - De ‘windboeren’ van Windpark Hanze, een onderdeel van Windplan Groen, en hun buren stonden jarenlang lijnrecht tegenover elkaar. De bezwaarmakers uit de buurt stelden dat zij door het windpark werden zoetgehouden met een fooi, terwijl ze wel de lasten van de windmolens krijgen. Met hulp van de provincie is er nu een overeenkomst bereikt over de vergoeding van de omwonenden.

De vereniging Windpark Hanze bestaat uit 26 agrariërs tussen de Hanzelijn en Ketelhaven. Zij ontwikkelen een windpark langs de Hoge Vaart en de Hondtocht.

Vergoeding

De buren voelden zich z’n beetje omsingeld, zei Anita Wesseling, wonend aan de Hondweg, in 2020 tegen deze krant. Ze hadden toen al een vereniging opgericht en streden sinds 2019 met het windpark over een vergoeding.

„In opdracht van de Provinciale Staten heeft de provincie hierin bemiddeld”, schrijft de provincie in een persbericht, „De partijen werkten de afgelopen maanden samen de verdere details uit en presenteren binnenkort het resultaat aan de omwonenden.”

Gedeputeerde Jop Fackeldey is blij: „Het is belangrijk dat de lasten, maar vooral de lusten eerlijk verdeeld worden in het gebied zelf.”

Windplan Groen