Afbeelding

Bewoners vechten nog steeds tegen bijenpoep: ‘Worden niet serieus genomen’

Algemeen

DRONTEN – Bewoners van de Kruidentuin in Dronten hebben de gemeente nogmaals gevraagd om nu toch echt eens actie te ondernemen tegen de overlast van honingbijen. De wijk ligt nabij de bijenhouderij in het Dronterbos, onderdeel van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, en dat zorgt onder andere voor overlast van uitwerpselen. 

Linda van Wijk en Frans Rietveld schreven een brief aan wethouder Lazise Hillebregt, onder andere omdat de gemeente in een eerder stadium beloftes zou hebben gedaan om de overlast aan te pakken. Volgens de twee gaat het in de periode van maart tot ver in september van kwaad tot erger. “Heel veel honingbijen vliegen heen en weer over onze woningen en laten binnen een straal van circa 300 meter hun uitwerpselen vallen.”

De overlast bestaat uit bijenpoep op tuinmeubilair, wasgoed, zonnepanelen, ramen en kozijnen, maar ook op auto’s, terrasschermen en zelfs op het lichaam van sommige bewoners. “Deze bijenpoepjes laten zich heel moeilijk verwijderen. Een wasbeurt van een personenauto duurt hierdoor ruim twee uur. Ieder poepje moet met een reinigingsmiddel en een vliegendoek weggehaald worden”, melden Van Wijk en Rietveld. 

Meer bijenkasten

Ze schrijven dat er in een eerder gesprek met onder andere wethouder Roelof Siepel zou zijn verteld dat de gemeente op zoek ging naar een optie om de bijenvolken te verspreiden. Dat is tot op heden niet gebeurd, sterker nog: er zijn volgens de bewoners alleen maar meer bijenkasten geplaatst.

Een ambtenaar van de gemeente zou hebben gemeld dat het aantal kasten, door natuurlijk verloop onder de imkers, terug zou gaan naar 25, maar na een telling van de buurtbewoners bleek dat niet helemaal te kloppen. Op dit moment staan er volgens de bewoners 49 kasten tegenover 33 in 2017. “Wij ervaren daardoor dat ons probleem niet serieus wordt genomen door de gemeente”, melden Van Wijk en Rietveld nog. 

De gemeente Dronten heeft besloten om vragen over dit onderwerp niet te beantwoorden. “We spreken eerst met bewoners voordat we de pers informeren”, luidt het antwoord van de communicatie-afdeling.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden