Burgemeester Jean Paul Gebben en vrijwilligster Nelly Speerstra.
Burgemeester Jean Paul Gebben en vrijwilligster Nelly Speerstra. Foto: Wim Hijink

Odd Fellows blij verrast met duizenden euro’s voor Oekraïne

Algemeen

DRONTEN - Boekenwinkel Odd Fellows verkocht de hele maand april tweedehands boeken voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Dronten en haalde daarmee een fors bedrag op: 10.000 euro. Vrijwilligster Nelly Speerstra en bestuurssecretaris René Lubbes overhandigden onlangs de cheque aan twee locatieleiders.

De actie van de vrijwilligers van de boekenwinkel was bedoeld om het verblijf van de vluchtelingen in Dronten wat aangenamer te maken, maar op voorhand werd niet gedacht aan een dusdanig hoog bedrag. Speerstra vertelt dat de reacties van klanten hartverwarmend waren. Een groot deel had de winkel voor tweedehands boeken zelfs nog nooit bezocht, maar keerde toch huiswaarts met een mooie aantal boeken. Verschillende keren werd het eindbedrag aangevuld tot een rond bedrag, soms tot wel 50 euro. 

De opbrengst werd pas laat vastgesteld, omdat er naast de boekenverkoop in de winkel ook een online verkoop was. Daarnaast stond er tijdens de actie een collectebus in de winkel en dat zorgde regelmatig voor bijzondere momenten. Zo was er een jongen van een jaar of acht die van zijn vader 5 euro had gehad. Nadat hij vier boeken had gevonden, mocht hij er van zijn vader nog één. De overgebleven euro ging echter in de bus. 

8.000 euro

De bruto-opbrengst van de actie was 8.000 euro, waarna Odd Fellows Dronten het bedrag afrondde naar 10.000 euro. Burgemeester Jean Paul Gebben was ook aanwezig om de cheque in ontvangst te nemen. “Het is heel fijn dat er in de samenleving groepen zoals de Odd Fellows zijn, die zich hiervoor willen inzetten”, geeft hij aan. “Vanuit het Rijk wordt aan onze gemeente een belangrijke bijdrage gegeven voor het realiseren van opvang, maar er zijn ook zaken waar geen bijdrage voor is. Wat mooi is het dan dat jullie met dit geld het leven in die opvang wat leuker maken.”

Er zal met het geld een koffie- en theecorner worden gerealiseerd. Daarnaast worden er fietsen aangeschaft en worden er, in overleg met alle locaties in de gemeente Dronten, uitjes georganiseerd. Stichting Welzijn Dronten neemt het beheer van het geld voor haar rekening. 

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden